latinica  ћирилица
21/04/2018 |  12:16 ⇒ 20:35 | Аутор: СРНА

Топић: Због процедуре у Хрватској касни тендер за мост на Сави

Директор "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић рекао је да је тендерска документација за изградњу моста на ријеци Сави у Градишци готово припремљена, али да због процедура у Хрватској тендер неће бити расписан прије краја јула.
Душан Топић - Фото: РТРС
Душан ТопићФото: РТРС

Топић је појаснио да хрватска страна по својим процедурама не може да објави тендер док не заврши поступак дораде пројектне документације, а затим и ревизију те документације.

"Процедура у Хрватској је таква да се на основу ревизије подноси захтјев за издавање грађевинске дозволе и захтјев за финансирање од европских фондова, за што им треба још два до три мјесеца, што значи да не можемо покренути тендерску процедуру прије краја јула, с тим што ћемо се трудити да то скратимо бар за мјесец, ако буде икако могуће", рекао је Топић Срни.

Он је нагласио да су радови на дионици ауто-пута "9. јануар" од Друговића до Прњавора у пуном јеку, да се услови за рад одлични, те да је планирано да комплетна дионица буде завршена овог љета.

"Од великих послова приводимо крају радове на насипима. Преостало је асфалтирање, иако је велики дио трасе већ под једним или два слоја асфалта. Осим тога, имамо мало више радова на тунелу у Поточанима и насељу Околица у Прњавору, гдје је чвор са доста инфраструктурних праваца, који се укрштају и то су тачке које ће захтијевати највише посла и највише времена", истакао је Топић.

Према његовим ријечима, први сљедећи извјестан пројекат је изградња прве дионице Коридора "Пет це" кроз Републику Српску. Пројекат за ову дионицу већ је припремљен, а крајем године потписан је и уговор о кредиту са Европском банком за обнову и развој, вриједан 70 милиона евра.

"Ријеч је о дионици ауто-пута од Јоховца до Руданке, односно од Товире до Костајнице дуге седам километара, са изградњом двије петље. Припрема иде у три правца, од којих је један завршетак експропријације на терену, а други расписивање тендера и избор извођача", појаснио је Топић.

Он је додао да трећи правац подразумијева да заједничке институције на нивоу БиХ ратификују потписани споразум о кредитном задужењу да би средства била ефективна и да би могли да их повлаче.

"Рачунамо да ће све да се заврши у току љетних мјесеци, да би крајем љета потписали уговор и припремали се за радове", напоменуо је Топић.

Он је додао да су највише напредовале припреме и преговори са кинеским компанијама о ауто-путевима Бањалука-Млиниште и Бањалука-Приједор.

"Са ауто-путем према Млиништу смо у застоју јер је финансијски модел од самог почетка био преференцијали кредит државне банке Кине који захтијева гаранцију БиХ, гдје још нисмо добили сагласност, због чега се на том пројекту у посљедњих годину дана није ништа дешавало", рекао је Топић.

Топић је додао да ће се "Аутопутеви Српске", у случују да изостане подршка са нивоа БиХ, окренути моделу концесије, као што је то у случају ауто-пута Бањалука-Приједор.

Директор "Аутопутева Републике Српске" истакао је да су у току разговори за дионице ауто-пута од Вукосавља преко Брчког до Бијељине, као и за два брза пута, гдје је у току пројектовање.

"Ријеч је о брзом путу од Сарајева до Вишеграда и границе са Србијом, гдје је урађен идејни пројекат и иде се у изградњу главног пројекта, што се финансира грант средствима Европске комисије", нагласио је Топић.

Он је додао да је расписан тендер за избор пројектанта за брзи пут од Бијељине, преко Зворника и Власенице до Сокоца, што би у току љета требало да буде окончано, те да изабрани пројектант почне са пројектовањем.