latinica  ћирилица
20/04/2018 |  19:14 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Архив Републике Српске обиљежио јубилеј

Свечаном академијом Архив Републике Српске обиљежио је јубилеј – 65 година постојања. Ова републичка институција у својим депоима чува 880 фондова и збирки.

Основан је на данашњи дан 1953. године, као Архив града Бањалука. Затим је прерастао у Срески архив Бањалука, па у регионалну установу - Архив Босанске крајине.

Рат 90-их пише нове странице и отвара нову епоху - републичке институције Архива Републике Српске. Током 65 година, мијењао је називе, али није улогу.

"Нема значајније институције од архива за једну државу, републику, град. Архив Републике Српске је лична карта Републике Српске. Он је њен родни лист. Он је крштеница", каже директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић.

А има двије улоге. Државничку, због доношења неоходне регулативе и чувања грађе. И културну, у виду публикација и изложби онога чиме располаже.

"У тим ранијим периодима су ударани први темељи архивске службе и у Босанској крајини и у Републици Српској. Сада је то већ, без обзира на мали број запослених, озбиљна архивска институција", наглашава први директор Архива Републике Српске Небојша Радмановић.

Архив Српске чува 5.000 дужних метара архивске грађе од 17. вијека до данас. Међу најстаријим документима је Збирка оријенталних рукописа, а најновија грађа депонована је данас.