latinica  ћирилица
20/04/2018 |  15:37 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Стојнић: Архив је "лична карта" Републике Српске

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић поручио је да је ова институција "лична карта, родни лист и крштеница" Српске.
Архив Републике Српске - Фото: РТРС
Архив Републике СрпскеФото: РТРС

Стојнић је истакао да за једну државу нема значајније институције од архива.

"Чувамо око 880 фондова и збирки, односно 5.000 дужних метара архивске грађе", рекао је Стојнић новинарима у Бањалуци пред почетак свечане академије поводом 65 година ове институције.

Једна од старијих грађа коју посједује Архив Републике Српске јесте Збирка оријенталних рукописа из 17. вијека, писана османско-турским језиком и арапским писмом.

Стојнић је навео да Архив посједује и архивске фондове и јединице из периода Аустро-Угарске, Краљевине Југославије, али да је најбогатија грађа из периода социјализма.

Први директор Архива Републике Српске Небојша Радмановић рекао је да је ово једна од важнијих републичких и институција у области културе.

"Архив се бави и државном регулативом и заштитом архивске грађе, што је државни посао, али има и бројне публикације и изложбе, што је права његова дјелатност из области културе", рекао је Радмановић, који је био и директор Архива Босанске Крајине.

Архив прикупља, штити, чува, сређује, обрађује и даје на коришћење архивску грађу на цјелокупној територији Републике Српске.

Архив града Бањалуке основан је рјешењем Народног одбора града Бањалуке 20. априла 1953. године, да би након три године прерастао у Срески архив Бањалука.

Развој архивске службе, силан прилив документације и јачање свијести о потреби обавезног обављања архивске дјелатности на цијелој територији БиХ довели су 1963. године до оснивања регионалне установе под називом Архив Босанске Крајине са сједиштем у Бањалуци.

Архив Републике Српске основан је 1993. године, а у његов састав ушли су бивши Архив Босанске Крајине Бањалука, Регионални архив Добој /основан 1954. године/ и Регионални архив у Фочи /основан 1976. године/.

Сједиште институције је у Бањалуци, а има и канцеларије у Добоју, Фочи, Зворнику, Сокоцу и Требињу.

Свечаној академији присуствовали су и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као и представници осталих институција и установа из Српске и Бањалуке, те остали гости.