latinica  ћирилица
20/04/2018 |  13:04 | Аутор: СРНА

Нема начина за казну Шешеља због хрватске заставе

Предсједница Парламента Србије Маја Гојковић рекла је да нема начина да казни посланика радикала Војислава Шешеља за нешто што је радио испред парламента, гдје је наводно газио и цијепао хрватску заставу, нити има неки доказ за то.
Маја Гојковић - Фото: РТРС
Маја ГојковићФото: РТРС

Коментаришући овај инцидент који је у српском парламенту изазвао Шешељ током боравка хрватске парламентарне делегације када је, како је саопштено из СРС, газио хрватску заставу и вербално вријеђао чланове делегације, Гојковићева је рекла да према скупштинском пословнику не може да казни Шешеља, нити да санкционише нешто што се десило испред зграде парламента и за шта нема ни снимка нити било каквог трага.

- Како да га казним? Нисам била ту, нису били ту ни моји гости. Ниједна новина, нико није фотографисао ни мобилним телефоном - рекла је она.

Гојковићева је навела да су јој чланови делегације Хрватског сабора рекли да их је Шешељ увриједио и опсовао.

- Шта се дешавало испред Парламента имам нека свједочења да је покушавао да отме заставу, служба обезбјеђења му то није дозволила. Онда је постамент пао и у том тренутку кажу да је он покушавао да згази заставу. Вјероватно је успио и да је згази - каже Гојковићева.

Навела је да је обезбјеђење, када је Шешељ потом ушао у Парламент, направило живи зид испред сљедеће заставе Србије и Хрватске и професионално их заштитио. Објаснила је да камера не може да потпуно обухвати дио испред скупштине због мртвог угла, те да нема трага да је Шешељ газио хрватску заставу како сам тврди.

- Сви високи званичници Србије су осудили инцидент који се догодио. Нико не смије да псује, а камоли да гази заставу једне државе. Увијек смо били добри домаћини и то је нешто што је недопустиво - каже Гојковићева.

Она је истакла да јој је жао што је хрватска делегација прекинула посјету, јер су разговори били конструктивни и у пријатељској атмосфери.

- Искрено смо осудили овај инцидент. Било какву и назнаку гажења застава, симбола, обиљежја суверене државе у Србији не смије да се дешава. Надам се искрено да ће овај инцидент пасти у заборав и да ће државни и национални интереси двије државе превладати и да ћемо наставити да разговарамо - рекла Гојковић.

Указала је да предсједник Србије Александар Вучић није прекинуо посјету Загребу у фебруару, када га је на Марковом тргу, док је прелазио из зграде владе у зграду Сабора, заскочио посланик ХДЗ Мирољуб Буљ, који није кажњен.

- Да видимо на који начин су они санкционисали понашање посланика Сабора и како онда као примјер да узмемо и да исто то уради и Србија - каже Гојковићева, оцјењујући да би Буљ и њу извријеђао када би отишла у Сабор, те додала да би позив за посјету прихватила, ако је неко буде позвао.

Поводом појединих захтјева да се Шешељу одузме мандат због пресуде Хашког трибунала којом је осуђен на 10 година затвора, Гојковићева каже да неће да коментарише пресуде суда.

- Да ли одузети некоме мандат или не, бојим се да посланици који то желе неће моћи овога пута да имају успјех" - каже Гојковићева.

Она је додала да, ако је неко одслужио и издржао казну као што пише у пресуди, он наставља даље са својим животом јер у пресуди нема одузимања неких грађанских права. Тим питањем треба да се позабаве правници, оцијенила је она.