latinica  ћирилица
19/04/2018 |  20:18 | Аутор: СРНА

Човић: Споразум са исламском заједницом када буду испуњени законски предуслови

Споразум БиХ са Исламском заједницом биће закључен чим се испуне сви формални законски и Уставом предвиђени услови, те задовоље стандарди које налажу Устав и позитивно законодавство, а за то је потребна потпуна сарадња и отвореност сва три члан Предсједништва, укључујући и бошњачког, поручено је из кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Уговор са Исламском заједницом, као и преостала два уговора с Католичком и Српском православном црквом само могу допринијети бољем разумијевању и суживоту вјерника, саопштено је из овог кабинета.

У саопштењу се наглашава да је информација о наводном одбацивању уговора с Исламском заједницом објављена док је сједница Предсједништва БиХ још трајала, што је преседан који указује на злоупотребу институција и медија у цјелини.

У саопштењу се истиче да је Бакир Изетбеговић тиме злоупотријебио, не само институцију Предсједништва, него и вјерске осјећаје грађана исламске вјероисповијести, с крајњом намјером да се изазову тензије и продубе контроверзе о овом важном питању.

"Позивамо надлежна тијела да се спроведе журна истрага о томе ко је и на који начин пласирао неистините информације у јавност, чиме је грубо нарушена безбједност и дигнитет Предсједништва БиХ, те његових чланова", наводи се у саопштењу.

Конкретни наводи да је хрватски члан Предсједништва БиХ изнио замјерке у вези с пословањем Исламске заједнице, запошљавањем у њеним институцијама, архивом, вакуфском имовином апсолутно су нетачни, као и остали наводи који се односе на специфичне исламске обреде и обавезе, попут џума-намаза, хаџа или курбана, сехура или ифтара за вријеме рамазана, те ношења мараме.

Из кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ наглашавају да овакве тенденциозне намјере да се кривица пребаци на друге, те на врло груб и малициозан начин тражи кривца у другоме, сигурно неће допринијети релаксацији односа три народа у БиХ.

"Зато питамо зашто је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић чекао баш да на овај начин и сада злоупотријеби и експонира то питање, без икакве претходне припреме и супротно досадашњој пракси рада три члана Предсједништва БиХ, базираног на узајамном уважавању, коректном односу и доношењу одлука консензусом", саопштено је из овог кабинета.