latinica  ћирилица
19/04/2018 |  16:15 | Аутор: СРНА

У августу тендер за изградњу моста на Сави код Градишке

Делегације БиХ и Хрватске данас су у Загребу на састанку у вези са изградњом моста преко ријеке Саве код Градишке констатовале да не постоје околности да јавни конкурс за набавку радова на изградњи моста не буде расписан 1. августа.
Мост на Сави код Градишке - Фото: илустрација
Мост на Сави код ГрадишкеФото: илустрација

Хрватска страна је саопштила да се ревизија главног пројекта одвија по плану и да се њен завршетак очекује крајем маја.

Паралелно, хрватска страна је покренула и активности на измјени главног пројекта, а за које се очекује да буду завршене крајем јуна, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Иако у овом тренутку Хрватска није окончала поступак финансирања из неког од европских фондова, делегација Хрватске обавијестила је делегацију БиХ да ће наведени пројекат финансирати из властитих буџетских средстава док се не обезбиједе средстава из неког од европских фондова.

На данашњем састанку договорен је број чланова комисија за израду јавне набавке радова и надзора.

Делегација Хрватске информисала је учеснике састанка да је градња моста преко ријеке Саве код Градишке, уз брзи пут Солин-Омиш и градњу друмског улаза у Ријеку, један од три главна приоритета Хрватске када је ријеч о области путне инфраструктуре.

На маргинама састанка одржан је и састанак комисије за одржавање друмских мостова, након чега су покренуте активности на потписивању споразума о одржавању жељезничких мостова, што ће у наредном периоду бити интензивирано.

Делегацију БиХ предводио је секретар Министарства комуникација и транспорта БиХ Игор Пејић, а састанку су присуствовали и представници овог министарства, Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, те "Ауто-путева Републике Српске".