latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:42 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Мајкић: Изјаве Изетбеговића изазвале политичку кризу

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да свака изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића изазива политичку кризу и шаље поруку највећим дијелом намијењену интерним конзументима уочи предстојећих избора с циљем хомогенизације бирачког тијела, али и међународној заједници да појача интерес за БиХ.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

"Никада до сада ниједан члан Предсједништва БиХ није слао према јавности изјаве којим се `хвалише` новим оружјем које припреме за вријеме рата `ако затреба`", истакла је она.

Мајкићева је рекла да је захтјев СНСД-а да се на сутрашњој хитној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ расправља о ратнохушкачким изјавама члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића покушај да се Изетбеговићу пружи шанса да објасни "о чему се заправо ради, какав је његов ратни план и за које вријеме се он то спрема".

"На јучерашњој сједници Представничког дома смо обавијештени да бошњачки посланици неће присуствовати хитној сједници, прије свега посланици СДА. ДФ је такође најавио да неће присуствовати и, вјероватно, ни остале бошњачке политичке партије неће узети учешћа", навела је она.

Према њеним ријечима, уколико буде тако и уколико не дође до најављене хитне сједнице Представничког дома онда се може рећи да Изетбеговић не показује никакво поштовање према парламенту БиХ, нарочито ако се не расправља о ономе што је интерес Бошњака.

"Дакле, то ће значити да он неће о томе да говори и у овом моменту се не понаша као члан Предсједништва, него као умишљени предсједник БиХ који не постоји и у потпуности заступа политику која је супротна интересима друга два народа која овдје живе", оцијенила је Мајкићева.

Она је упозорила да иза Изетбеговићеве изјаве стоји и покушај провоцирања лидера Срба и Хрвата који не могу мирно слушати његове “ратне трубе“ и поред тога што изазивају забринутост.

"Постојећи тренутак налаже и рационалност да то објаснимо, разумијемо и да знамо да ће наредни избори ставити тачку на једну безидејну политику", нагласила је Мајкићева.

СДА БиХ саопштила је данас да сматра да не постоје разлози за сазивање сједнице Представничког дома парламента БиХ, на којој би требало да буду разматране ратнохушкачке изјаве лидера ове странке Бакира Изетбеговића, без сагласности Колегијума, те понављају да ће јачати намјенску индустрију за тржиште, али и за "не дај Боже".

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Младен Босић на захтјев Клуба посланика СНСД-а заказао је за сутра хитну сједницу овог дома са једном тачком дневног реда "Ратнохушкачке изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са производњом наоружања у фабрикама намјенске индустрије на територији Федерације БиХ".

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић запријетио је 16. априла у Ахмићима ратом и најавио наоружавање Бошњака, уз поруку да "Бошњаци више никад не смију да буду слаби".