latinica  ћирилица
19/04/2018 |  13:57 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Влада Српске: За социјално збрињавање радника у 2017. три милиона КМ

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о реализацији Основа програма социјалног збрињавања радника који ће процесом приватизације, стечаја и ликвидације предузећа остати без запослења за 2017. годину.
Сједница Владе РС - Фото: РТРС
Сједница Владе РСФото: РТРС

Буџетом за 2017. годину за социјално збрињавање радника који су процесом стечаја, приватизације и ликвидације предузећа остали без запослења, планирана су средства у износу од 3.000.000 КМ.

За буџетску 2017. годину, на приједлог Комисије, Влада Републике Српске је донијела три одлуке у оквиру овог програма, за измирење обавеза за неуплаћене доприносе у износу од 2.999.990 КМ, а употребљена су за измирење доприноса за 1.344 радника из 63 предузећа.

За измирење обавеза за доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, Фонду ПИО Републике Српске укупно је дозначено 2.962.338 КМ.

Средства у износу од 37.652 КМ уплаћена су Заводу за запошљавање Републике Српске на име доприноса за осигурање од незапослености за 153 радника из девет предузећа.

У периоду од 2004. године до 31. децембра 2017. године, за реализацију овог програма Влада Српске је обезбиједила средства за измирење обавеза за доприносе за пензијско инвалидско осигурање и доприносе за осигурање од незапослености у укупном износу од 180.948.388 КМ за социјално збрињавање 61.214 радника из 412 предузећа. Од наведеног броја, путем Јавног позива омогућено је остваривање права на старосну пензију за 7.107 радника из предузећа која су у процесу приватизације, стечаја и ликвидације.

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Приједлог закона о измјени Изборног закона Републике Српске по хитном поступку. Разлози за доношење Закона о измјени Изборног закона Републике Српске садржани су у потреби његовог усклађивања са Законом о граду Бијељина, Законом о граду Приједор, Законом о граду Требиње, Законом о граду Добој и Законом о граду Зворник, којима су општине Бијељина, Приједор, Требиње, Добој и Зворник стекле статус града, те Законом о оснивању Општине Станари, којим је основана општина Станари подјелом, односно издвајањем 13 насељених мјеста која су чинила подручје града Добој.

Поред тога, Законом о територијалној организацији Републике Српске, којим се уређује територијална организација Републике Српске, утврђене су општине у Републици Српској и поред осталих, општина Станари, док је прописано да су градови у Републици Српској: Бањалука, Бијељина, Добој, Зворник, Источно Сарајево, Приједор и Требиње.

Уколико би измјене овог закона биле у редовној процедури, истекли би прописани рокови и кандидати из општине Станари не би могли Републичкој изборној комисији поднијети пријаву кандидатских листа, односно градови не би могли у складу са важећим законом формирати градске изборне комисије.

Влада Српске је утврдила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о научноистраживачкој дјелатности и технолошком развоју.

Влада је утврдила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о судским таксама. Овим приједлогом прописане су измјене које проширују институт вјеродостојне исправе на рачун или извод за телекомуникационе услуге и РТВ таксу, те ће сходно томе наведене измјене утицати на прилив судских такса у буџет Републике Српске, на начин да ће се њихов прилив на годишњем нивоу у просјеку смањити за око 800.000 КМ.

Пред основним судовима у Републици Српској, у току сваке године поднесе се око 16.000 тужби, у којима вриједност спора не прелази 1.500 КМ, за које је у складу са Законом о судским таксама прописана такса од 50 КМ, те имајући у виду да је у наведеним тужбама једини доказ неплаћени рачун или извод за телекомуникационе услуге и РТВ таксу, који ће сада имати статус вјеродостојне исправе, евидентно је да се судска такса од 50 КМ неће наплаћивати у просјеку за око 16.000 тужби годишње.

Влада Републике Српске је утврдила Приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о извршном поступку. Измјенама и допунама овог закона се извршавају одлуке Уставног суда Републике Српске и Уставног суда БиХ, те се врши усаглашавање са Законом о премјеру и катастру непокретности Републике Српске, Законом о судовима Републике Српске и Правилима за израду закона и других прописа.

Влада Републике Српске утврдила је Закон о измјенама и допунама Закона о фискалној одговорности у Републици Српској. Измјене и допуне односе се на прецизирање фискалних правила и фискалних мјера, јаснијег дефинисања функција и задатака Фискалног савјета, обавезе свих субјеката на које се односи Закон да израде дугорочни план за измирење неизмирених обавеза пренесених из претходног периода, те надлежности предсједника Фискалног савјета у руковођењу стручном службом Фискалног савјета.

Влада Српске је прихватила Информацију о Приједлогу Акционог плана за реализацију Стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. године - План реализације за 2018/2019. годину.

Влада је усвојила и Информацију о изради Пројектног задатка за ИПА 2016. и упознала се са Информацијом о Закључку Савјета министара БиХ о реализацији Програма помоћи за превенцију, спремност и одговор на поплаве у државама Западног Балкана и Турској.

Влада Српске је донијела Одлуку о давању сагласности за издавање гаранције Републике Српске за кредитно задужење ЈП Аутопутеви Републике Српске код Европске банке за обнову и развој по Пројекту изградње Коридора Пет це- дио први у укупном износу од 70.000.000 евра.

Влада је донијела Одлуку о давању сагласности за издавање гаранције Републике Српске за кредитно задужење ЈП Аутопутеви Републике Српске код Европске банке за обнову и развој по пројекту изградња ауто-пута Бањалука-Добој, прва фаза у износу од 10.000.000 евра.

Влада Српске је донијела Одлуку о утврђивању општег интереса. Утврђује се да је од општег интереса изградња моста преко ријеке Врбас на локацији садашњег Зеленог моста у Бањалуци, па се у ту сврху може извршити потпуна експропријација четири некретнине. Корисник експропријације је Град Бањалука.

Влада је донијела Рјешење о давању сагласности на закључивање Супсидијарног споразума по Аранжману о бесповратној помоћи из програма Орио за фазу провођења и фазу функционисања и одржавања Модернизација регионалног пута Р-435 Невесиње-Берковићи.