latinica  ћирилица
19/04/2018 |  10:37 | Аутор: СРНА

Извјештај о ситуацији у Посавини подносили Министарству одбране Хрватске

Строго повјерљив документ о ситуацији у Посавини из 1992. године упућен ратном министру одбране Хрватске Гојку Шушку и начелнику Главног штаба Хрватске војске Јанку Бобетку, који је објавила одбрана генерала ХВО-а Слободана Праљка, говори о директној умијешаности Хрватске у ратни сукоб на овом простору БиХ.
ХВО - Орашје - Фото: РТРС
ХВО - ОрашјеФото: РТРС

Документ од 9. децембра 1992. године садржи потврду о томе да је муниција на ратишта у Посавини допремана из Хрватске, као и да је одређена група људи из Орашја одлучила да за новац на орашком ратишу ангажује Томислава Мерчепа, некадашњег команданта специјалне јединице МУП-а Хрватске "Јесење кише".

У Удружењу логораша "Оџак `92" Срни је речено да су српски логораши, који су били заточени на подручју општине Орашје, навели у својим исказима да су у том периоду видјели Мерчепа и бившег министра правосуђа Звонимира Шепаровића.

Искази су давани након хапшења десеторице припадника ХВО-а из Орашја којима Тужилаштво БиХ на терет ставља ратни злочин над српским становништвом.

Према наводима из информације достављене Шушку и Бобетку, иницијатори за довођење Мерчепа су командант војне полиције 106. Бригаде ХВО-а из Орашја Перо Винцетић и његов брат Илија Винцетић, начелник Штаба у Команди Оперативне групе "Босанска Посавина".

Мерчеп је, како се истиче у овој информацији, прихватио ангажовање, а то је подразумијевало да ће окупити мањи број људи који ће изводити диверзантско-терористичке акције.

"Располажемо сазнањем да је Мерчепа хтио да ангажује општински ХВО из Оџака", напомиње се у информацији и додаје да је оџачки ХВО намјеравао да ангажује и хрватског генерала Мартина Шпегеља, што је он у први мах одбио из здравствених разлога, али је накнадно прихватио ангажман у улози савјетника.

У информацији се наводи и да у 102. Бригади ХВО Оџак војници у то вријеме исказују дефетистичке ставове о томе да су узалудни борба, као и сваки отпор другој страни.

У том документу је указано и на допис генерала Ивана Чермака хрватском Министарству одбране у којем се сугерише да се смањи количина муниције допремана на славонско ратиште јер ће се тако мање муниције упућивати на ратиште у Посавину.

Овај документ објављен је у вријеме док је трајао процес против генерала Праљка у Хашком трибуналу, а односи се на документе о дешавањима у Посавини.

У Удружењу логораша "Оџак `92" истичу да су узалудни покушаји српских логораша да докажу да је у ратне сукобе у Посавини директно била умијешана Хрватска.

"У Суду БиХ овај и остали документи који говоре о умијешаности Хрватске у рат на подручју Посавине нису признати у судским поступцима јер нема сарадње између тужилаштава БиХ и Хрватске", наглашавају у Удружењу.