latinica  ћирилица
18/04/2018 |  19:02 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Голић: Влада води рачуна о свакој општини

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић посјетила је Костајницу и Козарску Дубицу. У разговору са начелницима истакла је да је Влада Српске прогласила Парк природе Уна, што би требало да допринесе да Хрватска, умјесто Трговске горе, нађе другу локацију за одлагалиште радио-активног отпада. Разговарано је и о легализацији бесправно изграђених објеката и пројекту "Енергетска ефикасност".

Влада Српске прогласила је Парк природе "Уна" као још један одбрамбени механизам у борби са Хрватском против одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори, на граници са четири општине у Српској и пет у ФБиХ. Начелнику Костајнице од министарке и увјеравање да парк природе неће угрозити привредне активности у овој општини.

"Парк природе, који много значи за Републику Српску, биће представљен одборницима Скупштине општине Костајница и видјеће се да он неће угрозити дрвопрерађивачку, текстилну и металну индустрију које су доминантне у Костајници", рекла је Голић.

"Представници министарства ће доћи на сједницу скупштине и објаснити и њима и јавнности шта ће да представља Парк природе. Разговарали смо и о томе да Основна школа Петар Мећава буде уврштена у пројекат енергетске ефикасности", додао је начелник општине Костајница Драго Бундало.

Било је ријечи и о легализацији објеката. Министарство планира да по основу захтјева социјалних категорија и начелника одређених општина продужи процес легализације, који је трајао до 31. децембра 2016. године, истакла је Голићева и најавила да ће о томе бити ријечи на првој наредној скупштини. Спречавање изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, једна је од тема састанка са руководством Козарске Дубице.

"На овај начин и Влада и Министарство и локална управа показују сви заједнио да иим је стало до рјешавањ овог проблема да се на крају крајева спријечи изградња одлагалишта радиокативног отпада у Хрватској општини Град", истакао је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

Голићева је у Козарској Дубици обишла и Основну школу "Свети Сава" и дјечији вртић "Пчелица" , обновљене у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност", који је спровело Министарство. У санацију ових објеката уложено је око милион марака. Голићева је најавила да ће у склопу пројекта у Козарској Дубици бити енергетски опремљен и објекат Дома здравља и Хитна помоћ.