latinica  ћирилица
18/04/2018 |  18:49 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Лукач поручује: Опозиција покушава да наруши безбједност

Окружно тужилаштво огласило се у случају смрти Давида Драгичевића из Бањалуке.

Саопштавају да заједно са полицијом раде на утврђивању свих околности и да медији, али и јавност морају имати разумијевања и знати да је Тужилаштво у складу са Уставима и законима Републике Српске и БиХ независно у свом раду , и не може доносити преурањене закључке под притиском јавности.

Двадесет четврти дан на бањалучком тргу, породица и суграђани Давида Драгичевића траже детаље о Давидовој смрти. Њихова узнемиреност, али и објављивање различитих информација у медијима и на друштвеним мрежама, повод су да се Окружно јавно тужилаштво Бањалука огласи. 

У раду на овом предмету учествује тим тужилаца који заједно са полицијским службеницима врши провјере одређених лица и њихова саслушавања. Провјере се обављају у различитим правцима и биће настављене и наредних дана.

Тужилаштво је од почетка упознато са свим детаљима и, руководећи истрагом, даје смјернице МУП-у, које полиција испуњава уз достављање осталих оперативних сазнања са терена, истиче ресорни министар. 

"Све што смо могли да урадимо у складу са нашим снагама, када је ријеч о техници и људству, све је урађено и презентовано Тужилаштву. Они су на потезу да кажу шта даље да се ради. Ми им стојимо на располагању", истакао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

А полиција је, досад, додаје Лукач, привела и полиграфисала огроман број људи. Многе од њих и више пута. Подсјећа да су два обдукциона налаза показала да је смрт наступила утапањем. Ништа не кријемо. Никога не штитимо. Сви детаљи морају бити доступни јавности, увјерава Лукач. Проблем у истрази, додаје, представљају дезинформације, али и политизација случаја од опозиције. 

"Мислим да искоришћавање оваквих ствари попут трагичне смрти Давида Драгичевића је стварно морбидно покушавати искористити за политичке поене и придобијање јавности и нарушавање безбједности у Републици Српској", додао је Лукач.

Да уплитање политике са опредјељивањем и изношењем ставова о стварима које су истражног, форензичког или сличног типа није од користи у случају трагичне смрти Давида Драгичевића већ да може да донесе штету, истиче градоначелник Бањалуке Игор Радојичић. Додаје, с било које стране долазила, ову причу може само да укључи у предизборну кампању.

"Исти ти који прозивају неког што није дошао, прозивају оне друге што јесу дошли. Значи неко ко не воли Милорада Додика и Игора Радојичића сметаће му и ако се појави и ако се не појави. Предсједник Додик је дошао па га прозивају што је дошао, Игор Радојичић је послао саучешће и није дошао, па га прозивају што није дошао, било би исто и да је обрнуто", изјавио је Радојичић.

Некоме би одговарало да се у граду наруши сигурност и да на томе добије неке политичке поене. Грађанима не одговара, каже Радојичић и додаје да њима треба сигуран град у коме ће нормално моћи да живе.