latinica  ћирилица
18/04/2018 |  17:59 ⇒ 18:32 | Аутор: СРНА

Вигемарк уручио Привремени извјештај Европске комисије о БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк уручио је данас члановима колегијума оба дома парламента БиХ Привремени извјештај Европске комисије о БиХ, у којем су дате оцјене о томе гдје се БиХ тренутно налази када је ријеч о уласку у ЕУ.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: РТРС
Ларс Гунар ВигемаркФото: РТРС

Привремени извјештај саставни је дио Пакета проширења, којим се одређује оквир за приступање земаља кандидата и потенцијалних кандидата ЕУ који је јуче објавила Европска комисија.

Током састанка је истакнуто да Привремени извјештај обрађује и основне области попут владавине права, питања реформе јавне управе, као и економских реформи и развоја, а наглашава и потребу измјене изборног законодавства у БиХ.

За разлику од ранијих извјештаја, за најновији је речено да је сачињаван у периоду у којем траје процјена одговора БиХ на Упитник Европске комисије, и у којем се БиХ налази у својеврсном транзиционом процесу ка кандидатском статусу, саопштено је из парламента БиХ.

Оцијењено је да је вријеме између усвајања и уручења овог документа прилично кратко за опсежније оцјене о његовом садржају, али да ће он бити подробно анализиран.

У спектру првих процјена његовог карактера које су данас понуђене Вигемарку, дио чланова колегијума оцијенио је да овом документу можда недостаје конкретније маркирање снага и појединаца који су на приближавању ЕУ радили више, као и оних који су те процесе опструисали, јер такав уједначен и уопштен приступ може додатно охрабрити оне који успоравају европски пут БиХ.

У првим оцјенама је истакнуто и да треба бити одлучан и овај извјештај искористити као додатни подстицај и усмјерење ка снажнијим и свеобухватим реформама.

Истакнут је значај предстојећег састанку на врху ЕУ и земаља западног Балкана, који ће у мају бити одржан у Софији, као и најаве да ће Савјет ЕУ размотрити питања проширења, те у јуну о томе донијети одговарајуће закључке.