latinica  ћирилица
18/04/2018 |  17:16 ⇒ 17:16 | Аутор: СРНА

СНСД: Одржати хитну сједницу због Изетбеговићевих ратнохушкачких изјава

Клуб посланика СНСД у Представничком дому парламента БиХ затражио је да у року од три дана буде заказана хитна сједница овог дома са једном тачком дневног реда "Ратнохушкачке изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са производњом наоружања у фабрикама намјенске индустрије на територији Федерације БиХ".
СНСД -
СНСД

У образложењу захтјева, који је упућен предсједавајућем Представничког дома Младену Босићу, наводи се да захтјев укључује изјаву предсједника Владе ФБиХ Фадила Новалића у вези са јачањем намјенске индустрије у том ентитету.

СНСД истиче да су ове изјаве значајно узнемириле јавност и грађане БиХ, а посебно Републике Српске, која их види као пријетњу по мир, како у земљи, тако и у цијелом региону.

"Захтијевамо да се на хитну сједницу позову чланови Предсједништва БиХ и да Изетбеговић оберазложи ове изјаве. Такође, тражимо да се на хитну сједницу Представничкогх дома позову и представници Министарства одбране БиХ како би изнијели тачне податке о количини и врсти наоружања које се не производи у фабрикама намјенске индустрије у ФБиХ, те да одговоре на питање шта се дешава са наоружањем и муницијом која није извезена и продата иностраним купцима", наводи се у захтјеву Клуба посланика СНСД.

Новалић на програмском скупу СДА одржаном у Сарајеву 24. марта навео да је намјенска индустрија додатно ојачана.

"Наше гранате данас лете 42 километра умјесто 20. Идемо и на 50 километара. Градимо фабрику барута. Мислим да ће до краја године из наших фабрика изаћи и борбени транспортери. Драматично смо ојачали намјенску индустрију, не само због извоза", рекао је Новалић.

Изетбеговић, који је предсједник СДА, рекао је да је ова Новалићева изјава охрабрујућа.

"Ми ћемо заокружити нашу намјенску производњу. Радићемо покретну хубицу, пушку смо већ направили, радићемо дронове, заокружићемо потпуно производњу муниције, ракетних система итд. Радићемо то за тржиште, али и за не дај Боже", рекао је Изетбеговић 12. априла.

Актуелни предсједавајући Предсједништва БиХ је 16. априла рекао да ће ФБиХ направити и војни транспортер, вишецијевни бацач ракета и гранате.