latinica  ћирилица
18/04/2018 |  17:13 ⇒ 18:32 | Аутор: СРНА

Кошарац: Неопходно је да Изетбеговић дође пред Представнички дом

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да овај клуб сматра да је неопходно да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић дође пред Представнички дом и да посланицима достави информације о томе ко се и зашто наоружава у БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Он је изјавио новинарима у Сарајеву да овај клуб захтијева сазивање хитне сједнице Представничког дома у року од три дана са једном тачком дневног реда - ратнохушкачке изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са производњом наоружања у фабрикама намјенске индустрије на територији ФБиХ.

Према његовим ријечима, посланици Клуба СНСД-а у Представничком дому сматрају да постоје оправдани разлози за сазивање хитне сједнице Представничкогх дома, јер су изјаве Изетбеговића кренуле систематично, 24. марта, на скупу СДА.

Кошарац је подсјетио да је предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић похвалио капацитете и напредак намјенске индустрије у том ентитету, те да је за Изетбеговића та изјава охрабрујућа.

Према његовим ријечима, Изетбеговић је рекао да ће ФБиХ заокружити своју намјенску производњу, да ће радити покретну хаубицу, пушка је већ направљена, а радиће и дронове, ракетне системе, те потпуно заокружити производњу муниције.

Кошарац је рекао да је Изетбеговић још изјавио да ће се то "радити за тржиште, али и за не дај Боже".

"Четири дана послије, 16. априла, Изетбеговић поново говори да ће направити војни транспортер, направили су пушку, вишецјевни бацач, ракете и гранате, те да ће имати и дронове", подсјетио је Кошарац и навео да је Изетбеговић рекао и да се никад више неће десити да им неко покуца на врата, а да немају чиме одговорити.

Он је рекао да посланици Клуба СНСД-а траже да сједници присуствују и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, те предсједавајући Предсједништва Драган Човић, али и представници Министарства одбране БиХ, како би изнијели тачне податке о количини и врсти наоружања које се производе у фабрикама намјенске индустрију у ФБиХ.

Они би, каже Кошарац, требало да одговоре на питање шта се дешава са наоружањем и муницијом која није извезена и продата иностраним купцима, јер су то информације које треба да знају грађани БиХ.

Он је истакао да је сазивање ове сједнице кључно питање безбједности у БиХ, преко чега Представники дом не смије прелазити.

"Очекивало смо да ће Иванић сазвати сједницу Предсједништва и да ће се изјаснити по том питању, што он није учинио", рекао је Кошарац, те додао да се "Иванић очито не жели бавити тиме".

Према његовим ријечима, Република Српска има врло јасну афирмисану политику мира и стабилности.

"Институције Српске су донијеле Резолуцију о војној неутралности која говори о тим питањима. С друге стране, Изетбеговић има доста унутрашњих, али и регионалних проблема, који се односе на Србију и Хрватску", рекао је Кошарац, те додао да Изетбеговић жели неку врсту конфронтације са руководством Републике Српске већ дужи период, али и са представницима Хрвата.

Осврћући се на најновији извјештај Европске комисије, Кошарац је рекао да је БиХ, према информацијама, у тоталном застоју, да Савјет министара није урадио то у духу како је то обећавао Бриселу.

"Савјет минситара се базирао на самохвалисање предсједавајућег Дениса Звиздића и његовог замјеника Мирка Шаровића", рекао је Кошарац, те додао да многи показатељи говоре да је БиХ у дубокој кризи, те да је Савјет министара, у оваквој структури, дефинитивно пропао.

Коментаришући данашњи сусрет Звиздића са премијером самопроглашеног Косова и Метохије Рамушом Харадинајем у Скопљу на маргинама Првог дигиталног самита западног Балкана, Кошарац је рекао да ће СНСД затражити одговорност Звиздића због тог састанка, јер се поставља питање у чије име и у ком својству је он разговарао са Харадинајем када се зна да БиХ није признала самосталност те јужне српске покрајине.

"СНСД позива министре из СДС-а и ПДП-а да напусте Савјет министара због овог Звиздићевог поступка. Званична политика Републике Српске је јасна - Косово и Метохија су саставни дио Србије. А подсјећам их и да БиХ није признала његову независност", истакао је Кошарац.