latinica  ћирилица
18/04/2018 |  15:29 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Царинске погодности за грађане и привреднике

Примјена Одлуке о остваривању права на ослобађање од плаћања увозних и извозних дажбина, која грађанима и привреди доноси одређене погодности, почиње од 25. априла, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Управа за индиректно опорезивање - Фото: РТРС
Управа за индиректно опорезивањеФото: РТРС

Из УИО наводе да је у складу са том одлуком дошло до одређених измјена када је ријеч о висини износа за које је предвиђено ослобађање од плаћање увозних дажбина.

"Када физичко лице улази у царинско подручје БиХ возилом или на неки други начин, тренутно има право на ослобађање од плаћања увозних дажбина на робу коју уносе у свом личном пртљагу за властите потребе до вриједности од 200 КМ. Почетком примјене нове одлуке та вриједност се повећава на 600 КМ", прецизира се у саопштењу.

Из УИО подсјећају да су према тренутним прописима за грађане БиХ који путем поште добијају пакете из иностранства, плаћања увозних дажбина ослобођени пакети занемариве вриједности до износа од 50 КМ.

"Почетком примјене нове одлуке та вриједност се повећава до износа од 300 КМ, уколико физичко лице наручује робу из иностранства и плаћа је приликом наруџбе. С друге стране, ослобађају се од плаћања увозних дажбина пакети до вриједности од 90 КМ, уколико их физичка лица из БиХ добијају од физичких лица из иностранства без било каквог плаћања", додаје се у саопштењу.

Из УИО истичу да на поменутој роби мора бити видљиво да је намијењена за властите потребе и не смије се радити о количинама које би дале наслутити да је та роба намијењена даљој продаји у БиХ.

"Кад је ријеч о привредницима, нова одлука доноси ослобађање од плаћања увозних дажбина за опрему за производњу која се не производи у БиХ, а која се увози за нову или проширење постојеће производње, модернизацију, увођење нове односно осувремењавање постојеће поризводне технологије, а којом се обавља непосредна производна дјелатност", додаје се у саопштењу.

Из УИО напомињу да је одлуком предвиђено ослобађање и за опрему која представља улог страног лица, тачније средства за обављање регистроване дјелатности и њихови резервни дијелови, као и за материјал за изградњу и поправак грађевинских објеката за обаљање дјелатности.