latinica  ћирилица
18/04/2018 |  15:03 | Аутор: СРНА

Звиздић: Извјештај потврдио да је постигнут напредак

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић сматра да је привремени извјештај Европске комисије о БиХ потврдио да је, у односу на претходни период, постигнут напредак али и да је поново констатовано да су, како каже, политичке опструкције успориле провођење неопходних реформи.
Денис Звиздић   (Фото:faktor.ba) -
Денис Звиздић (Фото:faktor.ba)

"Иако треба сачекати цјеловити извјештај, након што Европска комисија припреми Мишљење о апликацији БиХ за чланство у ЕУ, чињеница је да се позитиван дио из политичких критеријума односи углавном на рад Савјета министара, који остаје посвећен путу ка ЕУ, да су усвојене кључне стратегије и да се очекује усвајање преосталих стратегија, посебно енергетске коју је Савјет министара припремио прије више мјесеци и која није усвојена због недостављања мишљења са нивоа ентитета", навео је Звиздић.

Он је саопштењу додао да је у извјештају наглашена функционалност механизма координације који је као један од реализованих циљева из Реформске агенде, ефикасно искориштен за доставу одговора на Упитник Европске комисије.

Звиздић је указао да је у извјештају позитивно оцијењено усвајање програма економских реформи, а наглашен је и прогрес у привредном сектору и стварању квалитетнијег пословног окружења, борби против организованог криминала, корупције и прања новца, што је резултирало скидањем БиХ са такозване "сиве листе" ФАТФ-а и Манивала.

Звиздић каже да је с аспекта макроекономске стабилности констатован стабилан раст и повољнија клима за страна улагања, те да је то добра порука страним инвеститорима.

"Наша је обавеза да им осигурамо ефикасано правосуђе и да проведемо реформу јавне управе, како би се тренд значајног раста страних инвестиција наставио и убудуће", рекао је Звиздић и позвао ентитетске Владе на конструктивну улогу у процесу усвајања Стратегије за реформу јавне управе у БиХ.

Предсједавајући Савјета министара је непоменуо да је ЕУ свим политичким лидерима у БиХ јасно и недвосмислено поручила да морају преузети одговорност и показати спремност на компромис када је ријеч о спровођење одлуке Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права, али и усвајање других закона предвиђених Реформском агендом, који су блокирани из дневнополитичких разлога.

"Стога још једном позивам све лидере и учеснике актуелних политичких процеса да покушамо превладати међустраначке тензије и да се сви заједно фокусирамо на испуњавање најважнијих реформи, јер су европски пут и економски развој БиХ, ипак, пуно важнији од предизборних кампања", поручио је Звиздић.

Привремени извјештај саставни је дио годишњег Пакета проширења којима се одређује оквир за приступање држава кандидата и потенцијалних кандидата ЕУ, који је јуче у Бриселу објавила Европска комисија.