latinica  ћирилица
18/04/2018 |  13:10 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Вигемарк предао Беванди Извјештај о напретку БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк званично је данас у Сарајеву уручио министру финансија и трезора БиХ Вјекославу Беванди Извјештај о напретку за БиХ.
Ларс-Гунар Вигемарк уручио министру финансија и трезора БиХ Вјекославу Беванди Извјештај о напретку за БиХ - Фото: СРНА
Ларс-Гунар Вигемарк уручио министру финансија и трезора БиХ Вјекославу Беванди Извјештај о напретку за БиХФото: СРНА

Вигемарк је рекао да је Европска комисија почела са процесом оцјењивања одговора на Упитник Европске комисије, због чега је Извјештај о напретку БиХ нешто краћи од прошлог.

Он је истакао да овај извјештај анализира основне области као што су владавина права, јавна управа и економске реформе и развој, истакавши важност измјена Изборног закона БиХ, посебно у дијелу избора делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ, како би било обезбијеђено несметано спровођење избора у октобру.

Вигемарк је нагласио да је у Извјештају наведено да је постигнут одређени напредак када је ријеч о људским правима, али да је у тој области потребно унаприједити законске и друге оквире.

"Овај извјештај не обрађује одговоре БиХ на Упитник Европске комисије јер је мало времена да се прође кроз више од 20.000 страница", каже Вигемарк.

Он је апеловао да политички лидери пронађу рјешење и постигну компромис у вези са измјенама Изборног закона БиХ.

Вигемарк је рекао да је у политичком дијелу Извјештаја наглашен и значај спровођења одлуке која се односи на изборе у Мостару.

Говорећи о насиљу над новинарима, он је навео да је у протеклом периоду настављена пракса политичких притисака, застрашивања новинара и напада на њих.

Вигемарк је истакао да је у извјештају наведено да није постигнут никакав напредак у области јавне управе, а фрагментација државне службе на федералном и кантоналним нивоима пријети даљој политизацији јавне управе.

Он је нагласио да је напредак забиљежен у значајном броју макроекономских индикатора и да је евидентиран напредак у области пословног окружења и финансијског сектора.

Вигемарк каже да се измјене Закона о кривичном поступку морају спроводити у складу са међународним стандардима.

Коментаришући изјаву предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера да ће ако се ЕУ не прошири поново доћи до сукоба у БиХ и региону, Вигемарк је рекао да не постоји никакав ризик од оружаног сукоба у БиХ и да није видио анализу која упућује на то.

Беванда је навео да извјештај показује да су институције ЕУ уз БиХ, али да су кључне одлуке искључиво на БиХ.

"Ниједна цијена није скупа да бисмо стигли у ЕУ. За мене и политику коју спроводим, ЕУ нема алтернативу и наш пут води само у том смјеру. Зато, какав год да је овај извјештај и колико год задатака да је пред нама, морамо ићи путем који води ка Бриселу", истакао је Беванда.

Он је нагласио да се основне примједбе које су наведене у извјештају односе на питања у вези са којим није било дијалога, као ни политичке одговорности да се ствари "помјере са мртве тачке".

"Такво је питање измјена Изборног закона БиХ, а потребно је да се организују општи избори у октобру, како бисмо касније спровели резултате. Времена је све мање за тај посао, али не смијемо одустајати", каже Беванда.

Он је додао да се не смије одустати, као што се није одустало ни од договора о механизму координације, који је БиХ олакшао комуникацију и ојачао везе са европским институцијама.

"Како је јуче рекао Хан, нема бесплатне карте за ЕУ, а додаћу само да ниједна цијена није скупа да бисмо уз ту карту стигли у Унију", рекао је Беванда.