latinica  ћирилица
18/04/2018 |  11:39 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Београд затражио од Рима изручење Морине

Министарство правде Србије затражила је од Италије изручење Албанца Исмаила Морине, који је на фудбалској утакмици репрезентација Србије и Албаније 2014. године у Београду пустио дрон са заставом "велике Албаније".
Исмаил Морина - Фото: Screenshot
Исмаил МоринаФото: Screenshot

Надлежним органима Италије је уз молбу из Београда послата и пратећа документација против Морине, којег Србија тражи због кривичног дјела изазивање вјерске, расне и националне мржње, преносе београдски медији.

Против Морине је у току истрага у Вишем тужилаштву у Београду.

Он је у јуну 2017. ухапшен у Дубровнику по српској потјерници и до пребацивања у Италију био је у екстрадиционом притвору.

Правоснажну одлуку о испуњености услова за изручење Морине Србији, Врховни суд Хрватске је донио 5. септембра прошле године након чега су списи предмета прослијеђени министру правде Хрватске Дражену Бошњаковићу.

Бошњаковић је одбио да да сагласност за изручење Морине Србији, иако је хрватско правосуђе претходно утврдило да су испуњени законски услови за његову екстрадицију Београду и он је пребачен у Италију гдје, према писању албанских медија има боравиште, а сада се тамо налази у притвору.