latinica  ћирилица
16/04/2018 |  11:54 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Приједор: Посао за 2.000 сезонских радника

На подручју Приједора, на сезонским пословима, планирају запошљавање око 2.000 радника. Најтраженији су радници у области грађевинарства и шумарства.

Потреба расадника Шумског газдинства у Приједору за већим бројем радника у прољеће и јесен, за Марину Карлаш је прилика за посао. Већ једанаест година на овај начин допуњава кућни буџет.

- У овом периоду добро дође додатна зарада. Зарадим довољно за своје потребе и за помоћ у обавезама нашег домаћинства - каже Марина.

Приједорски расадник ове године запослио је 12 сезонских радника. Њихова производња зависи од почетка вегетације у прољеће, те до првог мраза у јесен, због чега су приморани да ангажују додатну радну снагу. Појединци добију прилику за стално запослење.

- Временом се јави потреба да један дио сезонских радника примамо и у стални радни однос - каже Љиљана Ћулум, руководилац расадника Шумског газдинства.

Грађевинарство, шумарство и област пољопривреде послови су на којима се запошљава највећи број сезонских радника.

- У грађевинарству, поред високоградње и нискоградње, сезонски радници се запошљавају и за велики број других инфраструктурних послова. У шумарству- за рад у расадницима и пошумљавању, те у комуналним услугама за одржавање зеленила. Такође, сезонски радници раде и на пословима прикупљања љековитог биља и плодова - наводи Здравко Сувајац, руководилац Филијале Приједор Завода за запошљавање Републике Српске.

На подручју Приједора у овим областима до сада је ангажовано 700 радника, иако је планирано запошљавање око 2.000 лица на сезонским пословима.