latinica  ћирилица
16/04/2018 |  11:06 ⇒ 11:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Партизан прије 26 година на крову Европе

Кошаркаши Партизана, на данашњи дан прије 26 година, исписали су најуспјешније странице српске клупске кошарке и побједом над Хувентудом 71:70 постали прваци Европе у Истанбулу.
Партизан (Фото:nezavisne.com) -
Партизан (Фото:nezavisne.com)

Драматичан меч у дворани "Абди Ипекчи" одлучен је легендарном тројком Александра Ђорђевића у посљедњој секунди, што му је касније био "заштитни знак".

Јако младом тиму (21,7 година просјек), предвођеним са клупе Жељком Обрадовићем, није сметало ни то што је до крова Европе дошао са само једном одиграном утакмицом у Београду због грађанског рата у тадашњој Југославији, а дом му је била шпанска Фуенлабрада.

Црно-бијели су на путу до највриједнијег трофеја срушили Солнок, у групној фази били су четврти са скором 9-5, онда су у четвртфиналу елиминисали Кнор из Болоње са 2-1 у серији, па потом милански Филипс (82:75) на Завршном турниру у Истанбулу, прије великог тријумфа над Хувентудом.

Шампиони Европе са Партизаном постали су: Александар Ђорђевић, Предраг Даниловић, Иво Накић, Зоран Стевановић, Владимир Драгутиновић, Жељко Ребрача, Млађан Шилобад, Славиша Копривица, Никола Лончар и Драгиша Шарић.