latinica  ћирилица
12/04/2018 |  18:37 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: Успјешно изведена прва лапароскопска операција јетре

У Универзитетско клиничком центру Републике Српске први пут је обављена лапароскопска операција јетре и прва у Босни и Херцеговини.

Ово је историјска прича за Универзитеско клинички центар Српске, прве су оцјене које су се могле чути. Прва лапароскопска операција јетре урађена је за мање од сат времена. Пацијентица из Бијељине осјећа се добро и већ у понедјељак биће отпуштена на кућно лијечење.

Операцију је извео проф. др Бјорн Едвин из Краљевске болнице Осло из Норвешке заједно са нашим хирурзима који су предвођени хирургом Озреном Кордићем.

Педесетшестогодишњој пацијенткињи из Бијељине дијагностикован је доброћудни тумор лијеве стране јетре. Овдашњи хирурзи препознали су да је идеалан примјер за лапапорскопску операцију. У помоћ су позвали хирурге из Норвешке и успјешно извели операцију.

Да је овај захват рађен класичном хируршком операцијом био би велики рез на трбуху, пацијент би остао 10 дана у болници. Лапароскопска операција олакшавајућа је прво за пацијента, а онда и за љекара који све ради уз помоћ сонди и камере и на екрану се прати одстрањивање тумора са јетре.

- Не само да мислим, него сам убијеђен да је овај начин оперисања у предности. Ми смо са овим операцијама почели још 1996. године и имамо највећу серију лапароскопских операција у свијету. Баш ова дијсгностика код пацијентице је прави примјер за лапароскопску операцију, а не пацијента "отварати" клсичном операцијом - рекао је доктор Бјорн.

Доктор Бјорн је потврдио да су љекари Српске спремни за самосталан рад, али да им је неопходна и одговарајућа опрема.

О овој операцији говориће се и сутра на двадесетом стручном састанку хирурга, који ће први пут окупити све стручњаке региона, а генерални покровитељ је предсједник Републике Српске.