latinica  ћирилица
11/04/2018 |  11:37 ⇒ 11:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Аутопут који пјева излудио мјештане: "Будни смо по цијелу ноћ" (ВИДЕО)

Ако се возите аутопутем који пролази поред холандског села Јелсум, немојте се изненадити када чујете да друм свира мелодију.
Аутопут који пјева - Фото: Screenshot
Аутопут који пјеваФото: Screenshot

Новитет, осмишљен као начин да се путовање кроз монотону равницу учини живљим тако што су на пут постављени попречни прагови, све више изазива противљење међу мјештанима који кажу да их константно одзвањање исте мелодије излуђује, преноси агенција Ројтерс.

Мелодија настаје када аутомобилски точкови прелазе преко прагова изазивајући тактилне вибрације. Када се возило креће дозвољеном брзином од 60 километара на сат - пут беспријекорно свира химну покрајине Фризија - сјеверног региона Холандије који има посебан језик и културу.

Међутим, мелодија је гласна и с обзиром на то да звук путује кроз ваздух локални становници кажу да је музички пут створио бескрајну какофонију која их држи буднима по цијелу ноћ.

"Прошле суботе увече таксији су возили од Леувардена до Стиенса и назад настојећи да пређу преко прагова што је брже могуће, тако да смо цијеле ноћи слушали убрзану химну", рекла је мјештанка Јелсума, Риа Јансма.

Власти Фризије су пристале да уклоне прагове касније ове недјеље, објавио је локални лист Леувардер Курант.