latinica  ћирилица
09/04/2018 |  19:29 | Аутор: РТРС

Млади лук савезник у борби против рака

Млади лук користан је за превенцију и лијечење бројних здравствених тегоба - од безазлених попут бола у грлу или прехладе, све до тежих, као што су срчана или канцерогена обољења.
Млади лук (фото: posaljirecept.rs) -
Млади лук (фото: posaljirecept.rs)

Осим што доприноси богатијем укусу и текстури оброка, млади лук представља и праву ризницу важних нутријената.

Садржи значајне количине витамина А и Ц, а посебно се издваја по високом удјелу витамина К.

Ту су још и витамин Е и витамини групе Б - тиамин (Б1), рибофлавин (Б2), нијацин (Б3), пиридоксин (Б6) и фолна киселина (Б9).

Од минерала које садржи истичу се калијум, калцијум, натријум, гвожђе, фосфор, сумпор, магнезијум, хром, селен, манган, флор и кобалт. Кверцетин је још један драгоцјени састојак младог лука.

Овај биљни пигмент из групе флавоноида има снажно антиоксидативно, антихистаминско и противупално дејство.

Као и свако друго зелено лиснато поврће, и млади лук садржи велики удио влакана - у 100 г садржи 2,6 г влакана.

Спрјечава рак

Одавно је познато да млади лук доприноси смањењу ризика од развоја рака.

Једно италијанско истраживање показало је знатно смањење ризика од рака код особа чија је исхрана садржала веће количине лука. Резултати тог истраживања утврдили су мањи ризик у сљедећим процентима:

56 одсто од рака дебелог црева
25 одсто од рака дојке
71 одсто од рака простате
73 одсто од рака јајника
82 одсто од рака једњака
38 одсто од рака бубрега
54 одсто од рака гуштераче

Друге студије откриле су да жене које конзумирају два или више оброка лука недјељно имају 60 одсто мањи ризик од рака ендометријума.

Шта то чини ову намирницу тако снажним борцем против рака?

Сумпорна једињења у младом луку сматрају се заслужним за превенцију рака, захваљујући својим снажним противупалним својствима. Такође, бројне студије показале су да кверцетин и други флавоноиди такође имају снажно антиканцерогено дејство.

Они могу да смање стварање слободних радикала, познатих криваца за појаву рака.

Млади лук смањује и упале

Кверцетин, најпознатији и највреднији састојак лука, има моћна антиупална својства. Он посебно благотворно дјелује код свих упалних процеса и обољења проузрокованих њима, попут артритиса.

Већ стотинама година млади лук се у народној медицини користи за ублажавање свих врста отока. У ту сврху млади лук је потребно неколико минута прокувати и што ситније га насјећи или самљети у блендеру, по жељи му додати мало уситњеног ђумбира, а затим све посолити и добро промијешати. Ова смјеса се умота у тканину и ставља као облога на мјесто отока.

Чува здравље очију

Млади лук садржи каротеноиде, укључујући витамин А, лутеин и зеаксантин, који играју кључну улогу у очувању здравља очију. Усљед недостатка витамина А може се развити улкус рожњаче, ноћно сљепило, као и други поремећаји вида.

Редовна конзумација ове намирнице може да заштити ћелије ока од оштећења и спријечи појаву макуларне дегенерације.

Брине о костима и зубима

Истраживања су потврдила да увођење младог лука у исхрану може да буде од велике користи за здравље костију.

Витамин К обилно је присутан у овом поврћу и помаже тијелу да искористи калцијум, минерала који је преко потребан за одржавање густине костију. Витамин Ц подстиче синтезу колагена, протеина који чува кости и чији недостатак може да проузрокује поремећаје мишићно-коштаног система.

У младом луку налази је и флуор, минерал који доприноси добром здрављу костију и зуба.

Бакар такође чува кости и зглобове, а поједина истраживања показала су да може да помогне у превенцији остеопорозе код жена.

Одржава здравље срца

Материје које садржи млади лук поспјешују циркулацију, спречавају стварање крвних угрушака и зачепљење крвних судова и тромбозу.

За здравље крвних жила нарочито су значајна сумпорна једињења из младог лука која могу да спријече настанак кардиоваскуларних болести, високи крвни притисак, као и срчани и мождани удар.