latinica  ћирилица
06/04/2018 |  18:50 | Аутор: Б92

Како ублажити симптоме прољећних алергија?

Свраб у очима, гребање у грлу, непрестано кијање… Све то упућује да сте подлегли симптомима сезонских алергија. Да бисте избјегли те непријатне здравствене тегобе, доносимо вам неколико једноставних трикова који би вам могли помоћи.

Оставите ципеле испред врата

Људи полен и друге алергене најчешће у свој животни уносе путем обуће. Ниво загађења ваздуха у затвореном простору је и до пет пута већи у односу на отворени простор, па одређени алергени у тим условима додатно добијају на снази.

Набавите пречишћивач ваздуха

Овај све популарнији кућни апарат показао се као одлично рјешење за све људе који имају проблема са алергијама. Посебно су се добро показали они са хепа филтером, јер уклањају и најмање честице попут вируса и дуванског дима.

Туширање прије одласка у кревет

Уколико сте били дуже вријеме на отвореном, а нисте се истуширали прије спавања, постоји могућност да полен остане на вашој постељини и да током цијеле ноћи будете изложени утицају алергена.

Тренинг у затвореном

Уколико сте јутарњи тип и преферирате тренинге у то доба дана, требало би да знате да је концентрација полена највећа у периоду од 5 до 10 сати ујутро. Стога размислите о томе да тренинг радите у затвореном или да промијените термин када вјежбате.

Сунчане наочаре

Стручњаци савјетују да редовно носите сунчане наочаре како би заштитили очи од различитих алергена и бактерија, чак и по облачном времену.

Природни лијекови

Узмите 250 до 600 милиграма кверцатина (препоручује се у форми природних таблета) уз три главна оброка током дана. Овај моћни антиоксидант блокира утицај хистамина који појачава утицај алергијских реакција.

Оперите аутомобил

И оперите га врло интензивно и детаљно. На крају крајева, ако се може судити према најновијим статистикама, људи у својим возилима проводе и до 20 сати недјељно. Зато се потрудите да ваш аутомобил буде чист.

Смањите унос шећера и млијека

Млијеко и млијечни производи повећавају производњу мукуса или слузи, па њихово избјегавање помаже да ублажите симптоме и лакше дишете. Шећер је још гори. Само једна кашичица шећера може да повећа процес упала и да ослаби ваш имунолошки систем за више од 50 процената.