latinica  ћирилица
03/04/2018 |  14:12 | Аутор: СРНА

Удружење "Мрвице" донирало апарат за праћење можданих функција

Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице" донирало је Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Српске ЕЕГ мониторинг апарат за праћење можданих функција који ће помоћи у раној дијагностици одређених промјена и праћењу поремећаја, као и адекватном лијечењу након правовремене дијагностике.
Удружење "Мрвице" донирало апарат за праћење можданих функција -
Удружење "Мрвице" донирало апарат за праћење можданих функција

Вршилац дужности генералног директора УКЦ-а Владо Ђајић захвалио је Удружењу "Мрвице" на овој, веома вриједној, значајној и практичној донацији Одјељењу интензивне његе и терапије и Одјељењу патолошке неонатологије са прематуритетима Клинике за дјечије болести.

"Позивам појединце, удружења и колективе да прате овај свијетли примјер и да заједно са нама допринесу у стварању најзначајнијег клиничког центра у региону", рекао је Ђајић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Начелник Клинике за дјечије болести УКЦ-а Владимир Мирошљевић истакао је важност што су апарат донирали родитељи пријевремено рођене дјеце који никада нису заборавили, иако су њихова дјеца сада добро, кроз шта су пролазили на овој клиници.

"Овај апарат ће много да поспјеши рад на одјељењу, јер ћемо моћи на вријеме да дијагностификујемо одговарајуће промјене које се дешавају у можданим функцијама", навео је Мирошљевић.

Он је додао да апарат мјери одговарајуће потенцијале код неких стања нарочито у неонатологији, те да приказује промјене у ЕЕГ-у /електроенцефалограму/ код дјеце од првог дана живота.

"Апарат је значајан за пријевремено рођену дјецу, која имају низ проблема на нивоу централног нервног система, као што су учестала крварења, хипоксије, упални процеси, а који могу довести до поремећаја и које је врло битно пратити и на вријеме правовремено реаговати, те дати одређену, адекватну терапију", напоменуо је Мирошљевић.

Он је захвалио на донацији и изразио очекивање да ће се сарадња наставити на обострано задовоство.

"На клиници до сад нисмо имали овакав апарат и нисмо се сусретали са њим, једноставно смо се морали ослонити на наше знање и искуство у клиничком препознавању болести и стања које ће овај апарат моћи да сада дијагностификује", каже Мирошљевић.

Он је навео да је веома важно да постоји паралела између кадра и опреме, истичући да опрема без кадра не значи ништа.

"Важна је та симбиоза, која доноси успјех", нагласио је Мирошљевић.

Милада Шукало из Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице" рекла је да ово удружење постоји и дјелује нешто мање од двије године, али да је реализовало велики број активности и пројеката и да ово није прва акција коју је спровело у УКЦ-у Републике Српске.

"Захваљујемо свима који су препознали наш рад и подржали акцију `Удахни живот`. Посебно захваљујемо кабинету предсједника Српске који је у најзначајнијем дијелу помогао у донирању овог апарата, компанији `М:тел` на хуманитарном броју и свим привредним субјектима који су кроз свој друштвено одговорни рад подржали ову кампању", навела је Шукалова.

Она је захвалила и јавности и родитељима од којих неки и сада пролазе врло тешке битке.

Шукалова је истакла да о докторима са којима сарађује ово Удружење могу да кажу само најбоље и навела примјер бебе рођене у двадесет трећој недјељи, а која је добро и отпуштена из болнице.

"Драго нам је да наши доктори имају свјетски и европски просјек када је ријеч о стопи преживљавања пријевремено рођених беба", рекла је она.

Према ријечима Шукалове, први пут је да је овакав апарат у УКЦ-у, нагласивши да је купљен захваљујући донаторима, те да је коштао 30.000 КМ и набављен у Италији.

"Препознали смо значај апарата захваљујући докторима који су нам истицали да је то нешто што им је потребно у раду", рекла је Шукалова и додала да ће Удружење наставити са сличним активностима и на УКЦ-у и са родитељима.