latinica  ћирилица
03/04/2018 |  13:39 | Аутор: Агенције

Иза прољећног умора често се крије анемија

Умор, малаксалост и убрзан рад срца нису само симптоми који настају због наглих промјена времена.
Симптоми анемије -
Симптоми анемије

Умор, малаксалост и убрзан рад срца нису само симптоми који настају због наглих промјена времена и прилагођавања организма на прољећну температуру. Често могу да буду и знак анемије, због чега је неопходно провејрити крвну слику уколико ове тегобе потрају дуже од два или три дана

На основу бројних показатеља и резулатата анализа, љекар ће утврдити да ли је ријеч о анемији или о прољећном умору. Терапија у случају анемије због недостатка гвожђа подразумијева суплементацију, најчешће препаратима који садрже и до 100 мг гвожђа.

Уколико се потврди анемија, неопходно је узимати терапију најмање три мјесеца, савјетују љекари.

Осим тога, значајно је исхрану прилагодити здравственом стању. То значи повећати унос намирница које су богате гвожђем, попут меса, зеленог поврћа, рибе, махунарки и сушеног воћа.

Уколико оваква врста терапије није дала резултате, неоходни су додатни прегледи. У ријетким случајевима, малокрвност се јавља услљд недостатка витамина Б12 и фолне киселине. Знаци који упозоравају на овакво стање јесу, прије свега, трњење руку и ногу, те проблеми са желуцем. Анемије су чести пратиоци бубрежних и ендокринолошких обољења, болести јетре, малигнитета.

У појединим случајевима, неопходно је детаљно специјалистичко испитивање и лијечење обољења које је довело до појаве анемије.