latinica  ћирилица
03/04/2018 |  13:20 ⇒ 13:25 | Аутор: Агенције

Спавајте на лијевом боку!

Доказано је да је положај у сну на лијевом боку најздравији због рада срца, лимфне дренаже, панкреаса, варења, уклањања токсина...
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Ако сте мислили да је најбољи положај за спавање онај који је вама најудобнији - варате се, осим ако и иначе спавате на лијевој страни тијела. Наиме, доказано је да је положај у сну на лијевом боку најздравији. Зашто?

Рад срца
Спавањем на лијевом боку се олакшава цјелокупан срчани рад, с обзиром на то да се главна артерија кроз коју се транспортује крв кроз организам анатомски повија улијево.

Лимфна дренажа
Кроз лимфни систем се транспортују штетне материје дуж лијеве стране људског тијела. Стога је спавање на лијевом боку далеко повољније за бржу дренажу.

Панкреас
Анатомски желудац се налази на лијевој страни абдомена. Спавањем на десној страни тијела, желудац се поставља у неповољан положај у ком врши притисак на панкреас реметећи његово оптимално функционисање.

Варење
Уколико спавате на лијевој страни тијела, спречавате преливање желудачне киселине у езофагус чији је излаз позициониран на десној страни желуца. На овај начин сва киселина се задржава у желуцу, па је и само варење олакшано.

Уклањање токсина
Токсини људског тијела се обрађују у слезини која се такође налази на лијевој страни стомака. Спавањем на лијевом боку транспорт токсина је олакшан, њихово уклањање у слезини убрзано, а овом органу обезбијеђено више времена за опоравак.