latinica  ћирилица
01/04/2018 |  13:08 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Голић: Афирмисаћемо туристичке, спортске и здравствене потенцијале "Слатине"

Влада Републике Српске усвојила је план управљања Парк шумом "Слатина" за период 2018-2027. година, чији је управљач Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".
Бања Слатина - Фото: РТРС
Бања СлатинаФото: РТРС

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић изјавила је да ће Завод бити задужен за очување, унапређивање, промовисање природних и других вриједности.

"Циљ је да створимо одрживо коришћење заштићеног подручја, ради афирмисања туристичких, спортско-рекреационих и здравствених функција, као и послове спровођења прописаних режима заштите и очувања природног добра", рекла је Голићева.

Она је напоменула да је парк шума природна или сађена шума, веће пејзажне вриједности, намијењена за одмор и рекреацију, у којој су допуштене само активности и радње чија је сврха њено одржавање или уређење.

Оцјењујући стање животне средине "Слатине", Голићева је рекла да је комплекс оптерећен присуством јавне саобраћајнице која повезује Слатину са Бањалуком и у продужетку са Лакташима, због чега је реално оптерећење буком и извјесном концентрацијом тешких метала који се емитују усљед рада мотора.

"Комплекс Парк шуме спорадично је угрожен одлагањем механичког отпада у лакше приступним и ивичним дијеловима. Проблем ће бити ријешен забраном ове појаве и одговарајућим санкционисањем, као и свакодневним чишћењем комплекса", рекла је Голићева.

Она је намоменула да се два мања потока у комплексу морају одржавати чистим од механичког и сваког другог загађења и оптерећења, да би се допринијело њиховој хидрогафској и естетској улози.

Голићева је додала да је "Слатина" са јужне стране дијелом ограничена сеоским насељем, што захтијева успостављање правила одрживог коришћења комплекса у односу на активности становништва.

"Због тога медијацију, између осталог, треба усмјерити на развој свијести о користи више функционалности `Слатине`, поготово у локалном окружењу", напоменула је Голићева.

Она је нагласила да неке од основних активности у 2018. години за уређење и опремање заштићеног природног добра "Слатина" подразумијевају чување и праћење прописаних режима заштите и развоја, у оквиру организоване чуварске службе.

"За Парк шуму "Слатина" у 2018. години планирана је, између осталог, израда годишњег програма управљања, чији је циљ остварење планираних стратешких и приоритетних циљева", навела је Голићева.

У овој години, додала је Голићева, планирано је да буде израђен идејни архитектонско-урбанистички пројекат, са посебним освртом на спортско-рекреативно и хортикултурно уређење.

"За 2018. годину предвиђени су и радови на обиљежавању и одржавању, постављање табли обавјештавања, упозорења и едукативних табли, обиљежавање спољне границе објекта, а један од приоритетних задатака је чишћење", рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, биће рађен мониторинг ријетких и угрожених врста флоре, њихова заштита и очување.

"Осим радова на кошењу и одржавању површина за окупљање, идејним пројектом биће предвиђено функционално опремање локалитета за рекреацију, изградња вишенамјенског игралишта, стадиона, набавка и постављање надстрешница са столовима, набавка и постављање корпи за смеће, радови на изградњи и реконструкцији шетачких стаза у дужини од 3,5 километара, изградња чесми, мониторинг здравственог стања стабала и жбуња, постављање кућица за птице, изградња паркинга...", навела је Голићева.

Она је рекла да су, осим општих мјера заштите и развоја "Слатине", у 2018. години планирани и едукација локалног становништва и бројне активности на промоцији овог бисера здравственог туризма.