latinica  ћирилица
26/03/2018 |  08:06 ⇒ 08:12 | Аутор: РТРС

Зашто пробада у плућима?

Осјећај дубоког пробадања најчешће се лоцира у предњој страни грудног коша, па пацијент често помисли на проблем са срцем.

Бол као убод ножем који се јавља на удах или покрет најчешће је знак упале плућне марамице или плеуритиса. Осјећај дубоког пробадања најчешће се лоцира у предњој страни грудног коша, па пацијент често помисли на проблем са срцем. Када се бол јави у раменом дјелу или леђима, може да завара да је ријеч о поријеклу везаном за кичму. Ово стање често је праћено сувим кашљем и кратким дахом, а најчешће га изазивају вируси и бактерије.

- Упала овојница плућа осим вирусима и бактеријама може да буде узрокована и попуштањем срца - каже др Дејан Жујовић, пулмолог Завода за плућне болести и туберкулозу из Београда. - Мање чести, али могући изазивачи плеуритиса су и излагање агресивним гасовима, тумори плућа, дојке или саме марамице, емболија плућа, системска и аутоимуна обољења, цироза јетре, као и тумори панкреаса.

Карактеристична слика упаљене плућне марамице је углавном развијена пнеумонија са већим или мањим изливом течности између плућних овојница.

Дијагноза се најчешће поставља обичним стетоскопским прегледом, али се дефинитивно потврђује рендгенским снимком.

- Лијечење упале плућне марамице своди се на лијечење узрока - каже др Жујовић. Уколико љекар утврди да је бактеријска инфекција, избор терапије биће антибиотици. Уколико је присутна већа количина течности између овојница, неопходно је њено уклањање.

Након елиминације течности из плућне марамице најчешће настају посљедице у виду формирања прираслица. Оне су касније узрок бола при дубљем удаху, кашљу или покрету, чему нажалост нема лијека.