latinica  ћирилица
23/03/2018 |  18:44 | Аутор: СРНА

"Уставни суд БиХ да одбаци захтјев за оцјену уставности Дана Републике"

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић очекује да ће Уставни суд БиХ одбацити захтјев десет делегата Вијећа народа Републике Српске којим се тражи оцјена уставности Закона о Дану Републике.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"Увјерен сам да ће Уставни суд БиХ прихватити образложење Тима за припрему одговора и учешће у одбрани поводом тог захтјева из Републике Српске, јер је одлука о Дану Републике легална и легитимна и урађена прије потписивања Дејтонског мировног споразума који је то верификовао и потврдио", рекао је Митровић Срни.

Митровић је додао да Републичка организација поздравља закључак Тима за припрему одговора и учешће у одбрани из Републике Српске у којем се наводи да је такав захтјев делегата Вијећа народа неуставан и да би га Уставни суд БиХ као таквог требао одбацити.

"Уколико Уставни суд БиХ прихвати захтјев десет делегата Вијећа народа Републике Српске којим се тражи укидање Дана Републике, ми ћемо као оштећена страна, јер су сви наши изгинули за Републику Српску чији је симбол 9. јануар - Дан Републике, искористити сва домаћа и међународна права да се томе супротставимо, укључујући и протесте уз захтјев да се убудуће у Републици Српској одбаци свака одлука Уставног суда БиХ", поручио је Митровић.

Митровић је закључио да ће овај став подржати и све друге организације проистекле из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, студентске организације, друга патриотска удружења и јавност.

Захтјев десет делегата Вијећа народа Републике Српске којим се од Уставног суда тражи оцјена уставности Закона о Дану Републике је неуставан и Уставни суд БиХ би га као таквог требао одбацити, наводи се у интегралном тексту Тима за припрему одговора и учешће у одбрани поводом тог захтјева.

Десет делегата Вијећа народа Републике Српске у захтјеву поднесеном 25. јануара ове године тражи од Уставног суда БиХ да донесе одлуку да члан Закона о Дану Републике који наводи да се "на основу потврђене воље грађана Српске на референдуму 9. јануар утврђује као Дан Републике", није у складу са Уставом БиХ.

Захтјев је потписало осам чланова Клуба Бошњака и два из Клуба Хрвата у Вијећу народа Српске.