latinica  ћирилица
23/03/2018 |  18:20 ⇒ 24/03/2018 | 08:28 | Аутор: РТРС

Додик писао Иванићу: Стратегија спољне политике БиХ усвојена без сагласности Српске

Након што смо у Дневнику, прије два дана, објавили прилог о Стратегији спољне политике БиХ за период 2018-2023., која је донесена без сагласности институција Републике Српске, овај документ повучен је са интернет странице Предсједништва БиХ, уз објашњење да је, техничком грешком, објављен у нелекторисаној, радној верзији.

Данас је и предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио писмо члану Предсједништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу, у којем је изразио оштро противљење због начина на који је усвојена Стратегија и позвао га да повуче своју сагласност са овог документа, који је већ чином објављивања, нанио немјерљиву штету Републици Српској.

Документ ове важности није смио бити усвојен без претходне јавне расправе у одговарајућим институцијама у Републици Српској, поручио је предсједник Додик у писму Иванићу и додао да је на најгрубљи начин омаловажен међународни капацитет Републике Српске, гарантован и Дејтонским мировним споразумом. Иванића упозорава да је, због начина на који је усвојио поменути документ, учинио још један опасан преседан, и то на крају свог мандата.

- То је недопустиво понашање Младена Иванића и многих који тако мисле. Република Српска има своје институције и ако те институције омаловажава српски члан Предсједништва, шта очекивати од бошњачког - каже Додик.

Додик је навео да је посљедњи документ који се тицао праваца спољне политике БиХ усвојен 2003. године, с тим да је његовом усвајању претходила једногодишња јавна расправа унутар БиХ, односно Републике Српске, ФБиХ и дистрикта Брчко. У писму се подсјећа да је тек након обављених јавних расправа, Предсједништво БиХ усвојило тај акт, који је претходно усаглашен на свим нивоима власти у БиХ.

- Није ни фер ни коректно према Републици Српској то што је урађено и то није први пут. Подсјетићу само на документ који се зове Механизам координације. Исто тако нешто – тајна сједница, телефонска, не знам ни ја каква. Кључни документ и онда нешто такво - напоменуо је предсједник Српске.

Додик је додао да је у усвојеној Стратегији спољне политике БиХ, између осталог, наведено да би БиХ требало да активно прати заједничку спољну и безбједносну политику Европске уније. Иванића је упитао да ли је, прије него што је гласао за овај документ, размислио да наведени став из Стратегије сугерише и усвајање санкција Руској Федерацији, са којом Република Српска остварује значајну привредну сарадњу.

- НСРС је донијела одлуку о војној неутралности, то треба да буде поштовано и не може да се нађе у Стратегији даљи пут ка МАП-у, а МАП је пут према НАТО-у - поручио је Додик.

Да би један орган приступио изради стратегије, наводи Додик у писму, неопходно је најприје установити циљеве спољне политике БиХ, а спољнополитички циљеви, Српске и ФБиХ, нису усаглашени, због чега је израда стратегије без јасног циља, потпуна бесмислица. Због тога позива Иванића да повуче сагласност са овог документа. У кратком саопштењу из Иванићевог канбинета одговорено је да је Стратегија усвојена у складу са процедурама, без штете по Републику Српску. Наведено је да је Иванић, прије усвајања Стратегије, обавио консултације са институцијама и стручњацима, релевантним у области спољне политике.