latinica  ћирилица
23/03/2018 |  12:02 | Аутор: СРНА

Приједлог закона о републичкој управи у функцији и истраживања ратних злочина

Циљ Приједлога закона о измјени Закона о републичкој управи јесте усклађивање дјелокруга послова Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица са стварним потребама, односно да би могао да испуњава обавезе према Механизму за међународне кривичне судове.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У образложењу законског рјешења, које би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој сједници, истиче се да постоји потреба за измјеном, имајући у виду да је Хашки трибунал престао да ради 21. децембра прошле године.

Савјет безбједности УН успоставио је Механизам за међународне кривичне судове чији је мандат да настави обављати више кључних функција које је имао Међународни суд у Хагу, наводи се у образложењу.

Основне функције Механизма подразумијевају наставак јурисдикције, права и обавеза, те одржавање насљеђа Хашког трибунала.

Имајући у виду да је Законом о републичкој управи прописана обавеза сарадње Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица са Међународним судом у Хагу, постоји оправдана потреба за измјеном овог закона да би Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица могао наставити да испуњава обавезе према правном сљедбенику Хашког трибунала, додаје се у образложењу.

Приједлог закона о измјени Закона о републичкој управи требало би да буде разматран по хитном поступку на 24. редовној сједници Народне скупштине Републике Српске у уторак, 27. марта.