latinica  ћирилица
22/03/2018 |  10:54 ⇒ 11:48 | Аутор: РТРС

Влада Српске данас се није изјаснила о ИПА програму за БиХ, за прошлу годину

Влада Републике Српске на данашњој сједници у Бањалуци закључила је да није у могућности да се изјасни о Информацији о Споразуму о финансирању државног програма активности за БиХ за прошлу годину између ЕУ, коју представља Европска комисија, и БиХ коју представља Дирекција за европске интеграције.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Образложено је да постоји низ неправилности у провођењу процеса програмирања програма ИПА за БиХ за 2017. и да у потпуности нису уважавани ставови надлежних институција из Српске у процесу израде појединих акционих докумената који чине саставни дио овог Споразума.

Речено је и да Влада не прихвата било какве активности дефинисане у оквиру програма активности за БиХ за прошлу годину које нису у складу са уставним рјешењима у Босни и Херцеговини. Влада Српске захтијева да се све будуће активности у вези са пакетом ИПА врше искључиво кроз радна тијела успостављена системом координације процеса европских интеграција у БиХ, при чему је неопходно и неизоставно правовремено учешће свих релевантних институција из Српске како би се омогућило ефикасно провођење пројеката у будућем периоду.

Министарство финансија задужено је да, у координацији са Министарство за екјономске односе и регионалну сарадњу о овим заључцима обавијести Министарство финансија и трезора БиХ. 

Влада је утврдила Приједлог правилника о суфинансирању пројеката у изразито неразвијеним општинама. Буџетом је предвиђен грант од 2.300.000 КМ за финансирање изразито неразвијених локалних заједница. Од ових средстава, два милиона КМ планирана су за редовно финансирање изразито неразвијених општина, док је 300.000 КМ планирано за суфинансирање пројеката у овим локалним самоуправама.

Пројекти могу бити из области пољопривреде производње, руралног развоја, заштите животне средине, изградње и одржавања објеката комуналне инфраструктуре, здравствене заштите становништва, помоћи социјално угроженима, образовања, спорта, културе, помоћи у изградњи вјерских објеката.

Предложено је да максимални износ средстава за суфинансирање буде до 30.000 КМ. Код додјеле средстава биће немогуће да једна општина из два извора буџета добије подршку за исти пројекат.