latinica  ћирилица
22/03/2018 |  08:09 | Аутор: РТРС

Саобраћај се одвија по мокрим и клизавим коловозима

Због излијевања ријеке Саве у мјестима Гашница и Бистрица, на магагистралном путу М-14.1 Градишка-Козарска Дубица, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила.
Снијег - проходност путева - Фото: РТРС
Снијег - проходност путеваФото: РТРС

На дионици магагистралног пута М-14 Приједор - Нови Град у мјесту Драготиња, дошло је до оштећења лијеве саобраћајне траке из правца Приједора. Мјесто је прописно обиљежено додатном сигнализацијом.

На регионалном путу Р-475а Каран - Нови Град, у мјесту Раковац, саобраћај је, због активираног клизишта, потпуно обустављен.

На дионици регионалног пута Р-458 Лопаре (Мачковац)-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића, саобраћај се одвија наизмјеничним пропуштањем возила, једном саобраћајном траком.

Због слијегања коловоза на плочастом пропусту регионалног пута Р-477 а Моштаница-Козарска Дубица, у км 13+750, у мјесту Божићи, саобраћај се одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком за путничка возила, док је овом дионицом за теретна возила обустављен саобраћај.

На регионалном путу Кифино Село-Улог-Кланци преко превоја Морине обустављен је саобраћај због снијежних сметова.

На већини осталих путева у Српској саобраћај се јутрос одвија по претежно мокрим и клизавим коловозима. Због снијежних падавина на дионицама у вишим планинским предјелима и преко превоја на истоку Српске, возаче  из АМС упозоравају на мјестимично угажени снијег и поледицу на коловозу.

Издвајају путне правце: Власеница-Хан Пијесак, преко превоја Хан Поглед, Подроманија-Лјубогошта преко Романије, Трново-Фоча, преко Рогоја, а вјетар додатно ствара снијежне наносе и отежава одвијање саобраћаја на путном правцу: Гацко-Тјентиште, преко превоја Чемерно, затим на подручју Невесиња и Калиновика. Због ниских температура упозоравамо на поледицу и у нижим предјелима, на мостовима и прилазима тунелима. У котлинама и дуж ријечних токова, као и преко планинских превоја, скрећемо пажњу на мјестимично смањену видљивост због магле.

Учестали су одрони земље или камења на коловоз на свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина. Издвајамо путне правце Карановац – Кнежево - Угар, Карановац - Црна Ријека - Мркоњић Град, Сарајево - Фоча, Фоча -Шћепан Поље, Фоча-Гацко, Зворник - Коњевић Поље, Каракај - Цапарде, Вишеград – Устипрача -Рогатица и Вишеград – Бродар - Рудо. На свим путним правцима савјетују опрезну вожњу уз обавезно посједовање зимске опреме.

На путевима гдје су у току радови постављена је привремена саобраћајана сигнализација чије је поштовање обавезно. Учестали су одрони земље или камења на коловоз на свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина. Издвајамо путне правце Карановац – Кнежево - Угар, Карановац - Црна Ријека - Мркоњић Град, Сарајево - Фоча, Фоча -Шћепан Поље, Фоча-Гацко, Зворник - Коњевић Поље, Каракај - Цапарде, Вишеград – Устипрача -Рогатица и Вишеград – Бродар - Рудо. На путевима гдје су у току радови постављена је привремена саобраћајана сигнализација чије је поштовање обавезно.