latinica  ћирилица
21/03/2018 |  21:13 ⇒ 22/03/2018 | 18:07 | Аутор: РТРС

Додик: Српска једина функционална у БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Српске Милорад Додик, у Телерингу је коментарисао списак организација и појединаца опасних по безбједност у БиХ који је сачинило Министарство безбједности БиХ, а који је процурио у јавност. Додик каже, то је информација која нема везе са озбиљним државним послом и која најбоље показује каква је БиХ и како у њој функционишу институције.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, у Бањалуци је дао интервју новинарима Раша Тудеја и Њујорк Тајмса.

Додик каже, да је значајан број људи који су се некада бавили са БиХ гладан стереотипа из прошлости, па због тога није било тешко да се одређен број аналитичара и медија активира око измишљених афера. Република Српска, каже, једина је функционална заједница у Босни и Херцеговини, и то више није потребно ни доказивати, с обзиром на редовно извршавање обавеза, стабилан парламент и функционалне институције. Најбоља дестабилизација је, тврди, измишљена спекулација, па се због тога приче о паравојним формацијама у Српској, упркос свим демантијима из МУП-а и пласирају.

"Било би глупо да Република Српска која има формалне органе безбједности као што је полиција, да се бави причом о паравојсци. Наложићу да се увијек свака појава те врсте драматично обрачуна, нама то не треба. Али то је било атрактивно да неко припише и сада је то незаустављива прича. Имате избор да ли ичи по свијету и то демантовати глупости изречене од стране појединих лица, и ли да то пустите. Они који се баве безбједности у БИХ савршено добро занају шта је истина", поручио је Додик.

Недопустиво је тврди предсједник Републике Српске, да полицајци немају чиме да бране себе и да грађанима обезбиједе сигурну свакодневицу. 20 година каже, није било дозвољено занављање опреме МУП-а и најављену набавку 2500 пушака спреман је да брани, јер истиче, народ не смије бити понижен угроженом безбједношћу. У Српској каже нема организоване мафије и криминалних група, а транзитни пут за наркотике настоји се сузбити. Вехабијске и селефијске групе су познате, а МУП је спреман у сваком тренутку да дјелује.

Коришћење позиције коју опозиција у Српској има на нивоу БиХ је озбиљан проблем, јер, говорећи о примјеру како каже, спекулација које износи министар безбједности Драган Мектић, одлази у свијет, а свијет изјаве званичника сматра истином, а не спекуацијом.

Додик, каже, има информације и да појединци из опозиције у Српској, а који врше власт на ниову БиХ, на међународним скуповима говоре против Репблике Српске и њене декларације о војној неутралности, супротно њиховим званичним изјавама у Српској. Понавља, НАТО је бомбардовао Републику Српску, и наштетио здрављу њеног народа.

У Телерингу предсједник Српске, говорећи о предстојећим општим изборима изнио је и податке о најновијим анкета које има, а које су 41,7% у корист СНСД, 18,7 одсто СДС, 9,2 ДНС и 7.7 одсто ПДП, Социјалисти око пет одсто. НДП Драгана Чавића каже, према најновијим истраживањима, не би прешао цензус.

"Што се тиче појединачних функција, ако упоређујете мене и Иванића, ако изађе 650 хиљада колико је прошли пут изашло, разлика је 123 хиљаде гласова у моју корист. Познат је кандидат СДС-а, а ако ми рецимо одлучимо да је наш кандидат Жељка Цвијановић сада је разлика 80 хиљада гласова у корист Жељке Цвијановић", нагласио је Додик.

Владајућа коалиција, каже Додик, још увијек води преговоре о кандидату за предсједника Републике, иако је познато ко ће то бити и ускоро ће бити формализовано. Лидер највеће странке у Српкој рекао је да ће, како каже, најдуговјенија коалиција на Балкану бити заједно и на наредним изборима, а коалициони потенцијал је 65 одсто. Циљ му је тврди, са коалицијом изборити двотрећински ново како би се омогућиле промјене Устава.

Колико је урађено заштити од поплава у Српској набоље може потврдити становништво. Тврди, више од 150 милиона у одбрамбене насипе, прочишћавање канала и успостављање и рехабилитацију црпних пумпи. Овог љета, каже, слиједи један од најпосежнијих радова те врсте – одбрамбени насип од Зворника према Бијељини који треба да брани Семберију од Дрине. Задовољан је, каже, учињеним иако потпуна заштита није могућа.

"У данашњим условима, када бисмо имали ниво вода који смо имали 2014.  године штета за становнишво не би износила ни 20 одсто од онога што смо имали прошли пут. Дакле, нисмо ми стајали, него смо радили и то могу да потврде многи. Од високе Саве тешко се бране Градишка, Србац, Шамац поготово. У Шамцу сам био, на други спрат стамбене зграде је улазила онда, ево сада је сава исто висока, можда као и онда, али вода није продрла у Шамац", навео је Додик.

2014. године, оцијенио је Додик, друштво је изузетно солидарно дјеловало о чему говори и то да данас о томе нема никаквих спекулација. Нема важног објекта страдалог тада да нас није обновљен и стављен у функцију. У актуелним поплавама оштећени, потврдио је, биће након одређеног времена и процјене штете помогнути.

Приче о банкроту, нестанку и пропасти Репулике Српксе, каже, Додик у највећој мјери пласира акутелна опозиција у Српској. Јавни рачуни Републике, тврди, најстабилнији су у БиХ. За разлику од Федерације, Српкса тврди има готово дневну ажурност када је ријеч о исплати подстицаја, што, каже, могу потврдити и пољопривредници.

2014. године каже, многе обавезе, попут подстицаја, морале су бити одложене, а приоритет су биле обнова болница, школа и саобраћајне инфраструктуре и развој је у одређеној мјери успорен због акумулације одређених дугова. Уз то, аранжман са ММФ-о је неоправдано дуго чекао и упркос тешкој прошлој години, Српска је успјела да из властитих средстава буџет одржи стабилним и ликвидним. У међувремену каже, стигао је новац од Клириншког дуга и ММФ-а и данас је буџет у потпуности релаксиран. Пензије, плате и сви дугови и финансијске обавезе Српксе редовно се финансирају. Уз све, каже, српкса је усмјерена развоју.

Ауто-пут према Добоју, болница у Источном Сарајеву и Универзитетски клинички центар Српске ове године биће завршени. Слиједи изградња болнице у Добоју, али и даља изградња ауто-пута од Добоја према Брчом, Бијељини и граници са Србијом.

Наталитет је проблем у Српској, и то је питање којим се треба бавити и власт и опозиција, иако каже, опозиција није понудила никакво рјешење. Чак и прије Србије, Српска је материнским додатком обезбиједила подршку мајкама. Цјеловити програм је, каже, неопходан је сама финансијска давања неће у попуности ријешити проблем.

"Оно што смо видјели у анкетама, можда би било добро да изучимо наине и са општинама направимо уговор у наредном периоду да свако друго или треће дијете има право на бесплатан вртић или цјелодневни боравак. То би много више одлучивало у одлуци родитеља да стварају потомство, него једнократна накнада. Оно што ми тренутно радимо је да изанкетирамо шта би било најбоље", каже предсједник Српске.

Не би, тврди Додик, требало скрнавити институције предизборном кампањом. Република Српска каже момра јачати своје институицје, а само онај ко доприноси снази институција, у политичком смислу, доприноси будућности.

На питање уредника и водитеља емисије Телеринг, Мате Ђаковића, да ли је спреман на ТВ дуел са предсјендиком СДС-а Вукотом Говедарицом, Додик је кратко одговорио – увијек.

Говорећи о својој будућности у политици Додик је рекао да је ту, јер је биран и да ће се задржати онолико колико буде биран.

Говорећи о кандидатури за српског члана Предсједништва БиХ Додик је рекао да је човјек српског народа и Републике Српске, и да све ради због интереса Српске. Република, каже, има потенцијал за развој, али и један недостајући на нивоу БиХ који је, у функцији развоја Српске, потребно отклонити. 2014. му је, каже, била опомена а локални избори 2016. сатисфакција и због тога, каже, не жели разочарати своје бираче.

"Када би човјек дошао у позицију да о неким својим личним афинитетима, дисфункционалностима или било чему размишља, то свакако није мјесто које бих ја пожелио, нити бих послије свих ових година, радећи све што сам радио пожелио било шта у том погледу. Више се ту ради о одговорности", рекао је предсједник Српске.

Колико је БиХ за Српску нефункционална Додик је објаснио на примјеру блокаде инфраструктурних пројеката и подсјетио на период када се говорило о реконструкцији Универзитетског клиничког центра у Тузли и Бањалуци. Иако по истим условима, на БиХ нивоу, реконструкција Тузланског УКЦ-а је одобрена, али је стопирана реконструкција УКЦ-а Републике Српске.

"Ја нећу да дозволим да неко има тај однос према мени и према Републици Српској. Да ли је то наивност или доброта, то више није важно, али је важно да ми умјесто донације од 45 милиона враћамо кредит од 45 милиона", додао је Додик.

Проблем БиХ је каже што се ствари на заједничком ниову одвијају превише споро и у домену сплеткарења. То је, каже, потребно убрзати, али и поштовати надлежности. У контексту своје евентуалне позиције у Предсједништву каже, са становишта БиХ интересоваће га само оних девет надлежности које јој Дејтоном припадају.

У контексту ЕУ интеграција, Додик је рекао да нема ништа против да БиХ што прије добије статус кандидата. Сви, тврди, који се баве питањима чланства БиХ у Европи знају да је Српска прва испунила све своје обавезе.

Бошњачка политичка елита, каже замајава свој народ, јер им није објаснила какву БиХ пропагира, ону којом народ доводе у заблуду каже, није могућа. Она у којој би се све три стране договориле да на овом простору егзистриају без уплита странаца у интересу свих можда би каже, имала шансу.

Ако је ико, каже Додик, осјетио штетност договора који су донијеле само двије стране, без уважавања тећег народа онда је то Српски народ и Република Српска, по томе је каже препознатљив период љубави између Хрвата и Бошњака. У БиХ, каже ни једна одлука или његов договор са Драганом Човићем није био на штету Бошњака, иако су Бошњаци спремни донијети одлуку на штету друга два народа.

Говорећи о позицији Хрвата у Српској и њиховом одласку деведесетих, Додик је рекао да и Хрвати знају да је томе највише допринијела католичка црква и бискуп Фрањо Комарица. Тврди, не прихвата да било ко има проблем због националне припадности и тврди да Комарица зна да је након рата, док је он био начелник Лакташа могао у било којем тренутку по питању било којег проблема да му се обрати. Навео је низ примјера помоћи католичкој цркви и њеним институцијама у Српској, од помоћи црквама, геријатријском центру, Трапистима, али Католичком школском центру у Бањалуци.

Предсједнику Русије Владимиру Путину честитао је побједу и навео да очекује да ће са њим да се сретне крајем маја и у оквиру економског форума у Санкт Петербургу. У случају евентуалног присуства иностраних представника на инаугурацији у Москви Додик није крио да постоји могућност да се ту нађе.

Говорећи о очекивањимау изборној кампањи, Додик је рекао да СНСД као државотворна снага носи одговорност за народ и државу, а да су остали одговорни за политику. Због тога каже, њихови партијски интереси су често, због државних стављени по страни.

"Најбољи примјер за то, да су за фотеље у заједничким институцијама СДС са традицијом државотворне партије пребацио се на терен издајничког дјеловања против Републике Српске, а издајничко дјеловање није само да ухватите шпијуна који одаје податке, него ако се предате. Први акт издаје је предаја, ако издате идеју, ако издате народ, или ако нисе спремни и нађете разлог да вам је Милорад Додик једини разлог да правите штету Републици Српској, онда ви правите штету народу", закључио је Додик. 

Није каже, спреман на ту врсту приче и да се неће устручавати да о томе отворено говорити. Увјерен је да ће представници Срба у мандату који слиједи утврђивати и детеринисати позицију Српске за неколико наредних деценија и због тога је неопходно да ти представници имају наширу могућу подршку народа. Зато, каже, није потребно уситњавати гласачко тијело јер управо хомогенизација народа око идеје која се зове Република Српска може да спаси њен народ. Спреман је, каже, за јаку Републику Српску, а за БиХ онолико колико мора. 

Комплетну емисију Телеринг погледајте овдје.