latinica  ћирилица
21/03/2018 |  19:55 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Давидовић: Пружити прилику обољелима од Дауновог синдрома да раде

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић рекла је да су дјеца и млади који болују од Дауновог синдрома популација коју би требало укључити у свакодневни живот, те им пружити прилику и да раде, у складу са својим могућностима.
Јасмина Давидовић - Фото: СРНА
Јасмина ДавидовићФото: СРНА

"То су добре, комуникативне и ведре особе, које не би требало да стављамо на маргине, јер су вриједне исто колико и типичне особе", рекла је Срни Давидовићева, која у Бањалуци присуствује манифестацији "Ја, сличан теби, постојим", поводом Међународног дана особа са Дауновим синдромом.

Она је истакла значај да друштво у цјелини има осјећај за дјецу и младе са Дауновим синдромом, те да се подигне ниво свијести код људи да су ове особе значајан сегмент друштва.

Давидовићева је напоменула да ресорно министарство подржава удружења и организације које воде рачуна да ова лица добију потребну пажњу друштва и да буду укључена у свакодневни живот, те подсјетила да Министарство сваке године издваја новчану подршку за удружења која се кроз своје активности баве дјецом са посебним потребама.

Директор Центра "Дајте нам шансу - Звјездице" Жељка Перишић рекла је раније Срни да је манифестација "Ја, сличан теби, постојим" организована како би дјеца и млади са Дауновим синдромом, али и свим другим потешкоћама, представили своје могућности кроз богат културно-умјетнички програм, али и указали на велики значај инклузије ових лица у култури.

Свјетски дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006. године, а 21. март симболично је изабран за тај дан, јер је у основи те болести присутност три хромозома умјесто два хромозома, на 21 хромозомском пару.

Извор: СРНА