latinica  ћирилица
21/03/2018 |  18:46 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Колико ће руку бити потребно за измјене Изборног закона у Дому народа?

Сједница Дома народа, о измјенама Изборног закона, прекинута је на захтјев Фахрудина Радончића, јер се морао појавити у Суду БиХ. За сутра најављени наставак идаље је неизвјестан, јер хрватски делегати неће доћи. Члан Колегијума Бариша Чолак не искључује могућност да је предсједаваћи Дома Огњен Тадић прекинуо сједницу због калкулиција о броју делегата који би подржали, односно - били против измјена Изборног закона.

С нестрпљењем се ишчекивало гласање у Дому народа о измјенама Изборног закона БиХ које предвиђају скенирање гласачких листића и увођење видео-надзора на бирачким мјестима. Спекулисало се да је осам делагата за, а седам против. Услиједиле су расправе, реплике, паузе, а Фахрудину Радончићу се журило на Суд. Његовим одласком Закон би остао без већинске подршке.

Небојша Радмановић, делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ, каже да је тачно да су постојале спекулације око Изборног закона иако не мисли да је овако требало поступити.

Предсједавјући Дома Огњен Тадић, уз подршку првог замјеника Сафета Софтића, прегласао је трећег члана Колегијума Баришу Чолака и уважио захтјев да се сједница одгоди због Радончићевих обавеза у Суду БиХ. Чолак каже да је Тадић одбио захтјев за 10-минутном паузом како би се консултовао са колегама у Клубу Хрвата.

Огњен Тадић није хтио да објашњава своју одлуку да прекине сједницу на захтјев једног делегата. Небојша Радмановић каже да је такав потез пореметио односе у Клубу Срба, до сада брижљиво његоване с обзиром на то да су делегати из различитих политичких партија.

"Упитно је да ли је то у складу са Пословником и да ли је Тадић имао право да се овако понаша, да на захтјев једног посланика пролонгира сједницу и то за вријеме које одговора овоме који то тражи...Тако нешто до сада никада није било", рекао је Радмановић.
 
Измјене Изборног закона БиХ су заједнички приједлог СДП-а, СББ-а и ДФ-а и раније су добиле подршку у Представничком дому. Против су били посланици СНСД-а и ХДЗ-а БиХ јер нису имали мишљење ЦИК, објашњење којим новцем ће се набавити скенери, видео камере. Сумњају да се увођењем нових технологија на дан избора и када се требају пребројати гласови жели направити хаос.

Чолак истиче да они у овом тренутку желе измјене Изборног закона које би омогућиле легитимно представљање народа.

Како сазнајемо, поподне је одржана сједница Колегијума Дома народа на којој су чланови упознати да већина хрватских делегата сутра неће присуствовати сједници, што практично значи да је неће ни бити.