latinica  ћирилица
21/03/2018 |  14:21 ⇒ 14:23 | Аутор: Глас Српске

Акцизе покренуле шверц цигарета и дувана

Повећање акциза на цигарете и дуван у БиХ довело је до низа штетних ефеката међу којима је посебно изражено драстично повећање шверца и цијене дуванских производа на легалном тржишту, док је усљед пада потрошње изостао и очекивани приход државе од акциза.
Сарајево: Заплијењене цигарете - Фото: СРНА
Сарајево: Заплијењене цигаретеФото: СРНА

Актери на дуванском тржишту већ годинама упозоравају да БиХ има потпуно погрешну акцизну политику и да је она урушила комплетан ланац од узгоја дувана до производње цигарета, подстакла црно тржиште и донијела удар на џепове пушача.

БиХ је из године у годину повећавала акцизу на дуван и дуванске производе. Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ је 5. фебруара донио одлуку да буде формирана радна група. Њен задатак ће бити да анализира законске акте и предложи оптимална рјешења како би били ублажени негативни ефекти на тржишту дуванских производа. Рок за формирање те групе био је 15. фебруар, али он је пробијен.

"Радну групу није било могуће именовати јер институције које су биле дужне да предложе свог представника нису на вријеме доставиле имена особа које предлажу због чега им је више наврата упућена ургенција. Након што су сви послали своје приједлоге, предсједавајући Управног одбора УИО је 12. марта именовао ово радно тијело и оно ће ускоро почети да ради" истичу у Управном одбору УИО.

Подаци међународних финансијских институција у потпуности осликавају посљедице које је снажан раст акциза оставио на тржишту и поспјешио шверц. Само у 2017. години на црном тржишту је продато 166 милиона паклица, односно 3,32 милијарде цигарета. На тај начин буџет је оштећен је за 628 милиона, а легални произвођачи остали ускраћени за чак 88 милиона марака. Илегално тржиште расло је захваљујући далеко повољнијој цијени цигарета, јер је просјечна цијена кутије цигарета у БиХ усљед раста намета на легално тржишту лани коштала 4,40 марака.

На драстичан пад продаје на легалном тржишту указују и подаци УИО БиХ према којима је она од 2010. до данас и више него преполовљена. Прије осам година легално је продато десет милијарди цигарета, а 2017. свега 4,9 милијарди. Просјечан годишњи пад продаје цигарета на легалном тржишту износио је 9,8 одсто.