latinica  ћирилица
21/03/2018 |  14:13 | Аутор: СРНА

Креће модернизација пореских управа у БиХ

Представници четири пореске администрације у БиХ потписали су споразум о реализацији пројекта са Пореском управом Шведске, чији је основни циљ унапређење капацитета и допринос трансформацији у модерне, поуздане и услужне пореске управе у БиХ.
Пореске администрације у БиХ потписале Споразум са Пореском управом Шведске - Фото: РТРС
Пореске администрације у БиХ потписале Споразум са Пореском управом ШведскеФото: РТРС

Директорица Пореске управе Републике Српске Зора Видовић изјавила је да ће пројекат трајати до 2020. године, као и да га са 5,4 милиона КМ у потпуности финансира Влада Шведске.

"Своја искуства пренијеће нам стручњаци Пореске управе Шведске. Теме које ће бити обрађене у пројекту су промјена начина размишљања запослених у пореским управама у БиХ, унапређење услуга пореским обвезницима и правилно утврђивање ризика с циљем поштовања пореских закона који важе на подручју БиХ", рекла је Видовићева новинарима у Бањалуци.

Директор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Миро Џакула нагласио је да је Пореска управа Шведске једна од најквалитетнијих у Европи и свијету.

"Част нам је да можемо бити партнер са таквом пореском администрацијом, да можемо усвајати нова знања, реализовати нове пројекте који се већ дуго спроводе у Шведској", навео је Џакула.

Вршилац дужности директора Пореске управе Федерације БиХ Шериф Исовић изразио је увјерење да ће пројекат допринијети ефикаснијем раду све четири администрације, њиховом бољем пословању и да ће од тога на крају највише користи имати грађани БиХ.

Представник Амбасаде Шведске у БиХ Мари Бергстром рекла је да је Шведска издвојила 5,4 милиона КМ за овај пројекат, да се пројекат одвија на техничком нивоу при чему стручњаци из Шведске имају прилику да раде са стручњацима у овој области у БиХ.

"Шведска подржава приступање БиХ Европској унији тако да је ово дио наше подршке", рекла је Бергстромова и додала да је задовољство видјети да четири администрације у БиХ раде заједно.

Представник Пореске управе Шведске Магнус Валени напоменуо је да та институција ради на пројектима ове врсте низ година, те да је утврђено да свака пореска управа треба да дјелује самостално у својој земљи.

"Задовољство нам је да пружимо подршку пореским управама широм свијета, али и да научимо нешто од њих. У Пореској управи Шведске ради неколико стотина људи који су поријеклом из БиХ, који могу да се укључе у пружање помоћи у овом пројекту", навео је Валени.

Пројекат са Пореском управом Шведске заједно ће реализовати Пореска управа Републике Српске, Пореска управа ФБиХ, Пореска управа Брчко дистрикта и УИО.