latinica  ћирилица
20/03/2018 |  19:49 ⇒ 20:17 | Аутор: СРНА

Представљен часопис "Сребрни вијенац"

У читаоници Народне библиотеке у Сребреници вечерас је представљен први број часописа "Сребрни вијенац" посвећен јубилеју 110 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у овом мјесту.
Сребреница: Представљен часопис "Сребрни вијенац" - Фото: СРНА
Сребреница: Представљен часопис "Сребрни вијенац"Фото: СРНА

О часопису који је припремио и објавио Општински одбор Српског просвјетног културног друштва "Просвјета" из Сребренице говорили су чланови њеног руководства Марко Милинковић, Душко Пејић, Момчило Цвјетиновић, Милош Николић, Радомир Павловић и предсједник Драги Јовановић, који је подсјетио на оснивање овог друштва и на оснивача Косту Гњатића, учитеља родом из Билеће.

Прво број часописа "Сребрни вијенац" посвећен је јубилеју - 110 година од оснивања "Просвјете" у Сребреници и знаменитим културним ствараоцима и радницима који су били путоказ српском народу овог краја, као што су били професори Живан Јовановић, Бошко Миловановић и Милан Јовановић.

У часопису су обрађене теме о значајним институцијама културе на подручју општине - Народна библиотека Сребреница и Археолошки музеј "Римски муниципијум-Скелани", а представљено је и Српско културно-умјетничко друштво "Свети деспот Стефан Лазаревић" које је формирано прије двије године, а изузетно је успјешно и наступа на многим манифестацијама.

Представљени су и млади из овог мјеста који постижу изванредне резултате у школовању и културно-научном раду - Ђорђе Дангић, Филип Јокановић, Душан Пејић, Марко и Николина Миловановић.

Објављени су и радови о лијечењу неких обољења љековитом водом Губера, те неколико пјесама младих сребреничких писаца и ђачких литерарних радова.

Након представљања часописа, публици је представљена монографија "Црни Врх -село у Осату" аутора Бранка Филиповића.

Говорећи о овом дјелу, познати српски лингвиста поријеклом из Сребренице Милорад Симић рекао је да је ријеч о изузетном вриједном и драгоцјеном дјелу за ову општину, али и шире, јер је у питању умјетничко и научно дјело.

Филиповић је ову монографију написао прије 18 година, али тек сада постхумно се објављује и излази из штампе захваљујући групи ентузијаста предвођених Симићем.

Према његовим ријечима, ради се о вриједном и драгоцјеном дјелу које може послужити као узор за израду монографија осталих српских села, која су у посљедњем рату доживјела исту судбину као и Црни Врх.

Симић је навео да књига говори о једном српском селу које више не постоји - о страдању Срба из Црног Врха, додајући да су пописане и све преживјеле породице и мјеста у Србији и широм свијета у којима сада живе.

"У монографији су описани и небо и земља, и гора и вода, и ношње и обичаји, и вјера и култура, пописано становништво, али и жртве у претходним ратовима као и тужна судбина породице Филиповић какву су имале многе српске породице, које су припадале четничком покрету у Другом свјетском рату", истакао је Симић.

Он је позвао Сребреничане, чланове "Просвјете", појединце, те представнике породица и села да се сложе и започну рад на прикупљању грађе, припреми и писању монографија осталих српских села по узору на ову.

Симић је навео да огромно културно и духовно богатство треба спасити од заборава док још постоје преживјели свједоци, који се сјећају обичаја, културе, начина и услова живота у овдашњим селима као и њихових становника и њихових трагичних судбина у великом броју.

Симић је обећао личну помоћ у приређивању и објављивању таквих дјела.

Извор: СРНА