latinica  ћирилица
20/03/2018 |  18:44 | Аутор: СРНА

Савјет министара БиХ: Гаранција за изградњу аутопута Бањалука - Добој

Савјет министара донио је Одлуку о одобравању издавања додатне гаранције БиХ за додатни зајам Европске банке за обнову и развој Јавном предузећу "Аутопутеви Републике Српске" у износу од 10 милиона евра, уз подгаранцију Републике Српске.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Ријеч је о додатној гаранцији по Уговору о амандману два на Уговор о зајму од 26. априла 2012. године између "Аутопутева Републике Српске" и ЕБРД-а /Бањалука-Добој-фаза један/, саопштено је из Савјета министара.

На данашњој сједници утврђен је Приједлог уговора о финансирању /Коридор "Пет це" Зеница сјевер/ између БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/, вриједан 50 милиона евра.

Пројекат се односи на изградњу нове дионице ауто-пута дуге 2,8 километара, планиране брзине од 120 километара на час, са два пута по двије траке и посебном од 9,2 метра широким коловозима, укључујући и тунел дуг 2,4 километара и припадајућу структуру између Понирка и Враца у централном дијелу БиХ.

Ријеч је о дионици ауто-пута у Зеничко-добојском кантону на паневропском Коридору "Пет це", који повезује Мађарску и Хрватску са БиХ.

Рок отплате кредита је 25 година, укључујући шест година грејс периода, са алокацијом на Федерацију БиХ, а укупна вриједност пројекта је 101 милион евра.

Савјет министара утврдио је Приједлог кредитног споразума између БиХ и Кувајтског фонда за арапски економски развој за пројекат ауто-пута Немила-Доња Грачаница, којим се обезбјеђује око 36 милиона евра за наставак градње ауто-пута на Коридору "Пет це" до Зеничке заобилазнице према сјеверу.

Око пет милиона евра домаћих средстава намијењено је за експропријацију земљишта и пројектовање ове поддионице на потезу Немила-Врандук, дуге 5,25 километара.

Период отплате кредита је 20 година, укључујући пет година грејс периода, са алокацијом на Федерацију БиХ.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ ће у сарадњи са надлежним органима ентитета, кантона и Брчко дистрикта БиХ наставити активности с циљем дефинисања модела оперативне структуре за спровођења ИПАРД програма.

Ово је закључено током разматрања информације Министарства о активностима на успостављању ИПАРД оперативне структуре која је усвојена на данашњој сједници.

У Информацији се наводи да су остварени одређени резултати и постигнута сагласност за кориштење претприступних фондова ЕУ за пољопривреду и рурални развој "ИПА два" пакета, али да је потребно постићи договор на највишем нивоу у БиХ о успостављању ИПАРД структуре.

Кључни предуслов институције у БиХ су оствариле почетком ове године усвајањем Стратешког плана руралног развоја БиХ, чиме је потврђена веома добра сарадња свих надлежних институција у БиХ.

Претприступна средства ЕУ намијењена пољопривреди и развоју руралних подручја у БиХ унаприједиће одрживост и конкурентност газдинстава која се баве пољопривредом и примарном производњом хране те њихово прогресивно усклађивање са стандардима ЕУ у овој области, наводи се у саопштењу.

Савјет министара на данашњој сједници задужио је Управу за индиректно опорезивање БиХ /УИО/да одмах предузме активности за објављивање Одлуке о условима и поступку остваривања права на ослобађање од плаћања увозних и извозних дажбина у "Службеном гласнику БиХ", како би ступила на снагу.

Из Савјета министара подсјећају да је претходно закључено да Управа усклади дефинисање пребивалишта у овој одлуци са Законом о царинској политици у БиХ, чиме се стварају услови за ступање на снагу ове одлуке.

Овом одлуком се, између осталог, од плаћања увозних дажбина ослобађа опрема за производњу, те се омогућава грађанима да у личном пртљагу унесу у БиХ робу вриједну 600 КМ, умјесто досадашњих 200 КМ.