latinica  ћирилица
20/03/2018 |  16:11 | Аутор: РТРС

Пет приједлога Никоса Коцијаса за име Македоније

Грчки министар спољних послова Никос Коцијас ће у четвртак у Скопље донијети пет приједлога за ново име Македоније, у још једном покушају да двије државе ријеше 27 година дуги спор, пише Катимерини.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

"Република Нова Македонија, Република Северна Македонија, Република Горња Македонија, Република Вардарска Македонија и Република Македонија (Скопље)", имена су о којима ће Коцијас у четвртак у Скопљу разговарати са највишим македонским званичницима.

 Скопље и Атина се надају да би проблем који већ више од четврт вијека потреса односе двије државе могао бити ријешен до љета, чиме би била уклоњена највећа препрека за улазак Македоније у НАТО.

Атмосфера је, међутим, узаврела на обје стране, па су у Македонији, али и у Грчкој одржани протести против могућег споразума, а почетком седмице Коцијас је добио коверту у којој се налазио метак.

У писму се отворено пријети породицама свих који учествују у преговорима.

"Свима, а нарочито онима који планирају да продају нашу Македонију, имамо само једну ствар да поручимо: елиминисаћемо њихове породице од најмлађег до најстаријег члана", наводи се у писму.

Уједињене нације већ 27 година покушавају да пронађу компромисно решење око назива Македоније. Атина не признаје назив "Република Македонија" и тврди да је то име сјеверне грчке провинције и то од античких времена. Грчка је због тога блокирала пријем Македоније у НАТО.

Због спора са Грчком, Македонија је послије проглашења независности, 1991. године, примљена у УН под привременим називом Бивша Југословенска Република Македонија.

Извор: РТС, Катимерини