latinica  ћирилица
20/03/2018 |  08:36 ⇒ 08:39 | Аутор: РТРС

У каквој је вези пушење са слабијим слухом?

Пушачи имају веће изгледе за губитак слуха од непушача, а ризик расте са сваком додатном цигаретом коју људи попуше, показало је јапанско истраживање у коме је учествовало 19.000 испитаника који су били пушачи, 9.800 бивши пушачи и 21.000 непушачи.

Научници су анализирали податке о готово 50.000 јапанских радника старости од 20 до 64 године, који на почетку истраживања нису патили од проблема са слухом. На крају истраживања, које је трајало осам година, код више од 5.100 њих слух је ослабио.

У поређењу са непушачима, пушачи су имали 60 одсто веће изгледе за слабљење слуха за високе фреквенције, због чега се људски глас тешко разумије у условима буке. Пушачи су, такође, имали 20 одсто веће изгледе да изгубе слух за подручје ниских фреквенција, због чега не могу да разазнају дубоке гласове.

"Што више неко пуши, то је већи ризик од губитка слуха", изјавио је вођа студије Хуанхуан Ху, из одјељења за епидемиологију и превенцију националног центра за здравље у Токију.

"Престанак пушења готово потпуно уклања додатни ризик од губитка слуха, чак и међу онима који су недавно престали да пуше", рекао је Ху.

"Због тога што ризик од губитка слуха расте са сваком попушеном цигаретом, људи који не могу да престану да пуше, морали би да смање број попушених цигарета колико год више могу."

На почетку истраживања, 19.000 испитаника били су пушачи, 9.800 бивши пушачи и 21.000 непушачи.

Пушачи, у овом истраживању, имали су веће изгледе да пате од хроничних здравствених проблема попут повишеног крвног притиска и дијабетеса.

У поређењу са непушачима, особе које су пушиле до 10 цигарета дневно имале су 40 одсто веће изгледе да изгубе слух за високе фреквенције и 10 посто веће изгледе за губитак слуха за ниске фреквенције.

Уз 10 до 20 попушених цигарета дневно, имали су 60 одсто веће изгледе за губитак слуха за високе фреквенције и 20 посто веће изгледе за губитак слуха за ниске фреквенције. Уз више од 20 попушених цигарета дневно, вјероватноћа губитка слуха за високе фреквенције износила је 70 одсто, а за ниске 40 одсто у односу на непушаче.

Извор: Б92