latinica  ћирилица
19/03/2018 |  16:36 | Аутор: СРНА

У Српској 30 одсто дјеце до двије године болује од каријеса

Директор Завода за стоматологију Републике Српске Ранка Кнежевић рекла је да, према епидемиолошким показатељима, чак 30 одсто дјеце у Српској узраста до двије године болује од каријеса млијечних зуба, те истакла да је потребно од самог рођења водити бригу о оралном здрављу.
Стоматолошке услуге - Фото: РТРС
Стоматолошке услугеФото: РТРС

Кнежевићева је напоменула да орално здравље има велики значај за опште здравље организма јер се у зубном плаку налази велики број бактерија које су узрочници обољења уста и зуба, а могу да доведу до обољења цјелокупног организма.

"Превентивне мјере имају велики значај у очувању оралног здравља, а нарочито су важне код трудница и дјеце предшколског узраста. Здрава усна дупља код малог дјетета је предиспозиција за здраве млијечне зубе, што је услов за здраве сталне зубе", рекла је Кнежевићева у оквиру радионице о оралном здрављу у Центру "Заштити ме" у Бањалуци поводом 20. марта - Свјетског дана оралног здравља.

Представник Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске Марина Миловановић рекла је да ресорно министарство подржава активности које имају за циљ да подигну ниво бриге о оралном здрављу становништва.

"Уста су огледало које одржава опште здравље организма и зато је важно подстаћи бригу о оралном здрављу у најранијој доби дјеце, јер се тада усвајају и развијају сви животни стилови", рекла је Миловановићева.

Директор Јавне установе Центар "Заштити ме" Зорица Кузмановић Василић истакла је значај обиљежавања Свјетског дана оралног здравља у овој установи, у којој се васпитавају и образују дјеца са сметњама у развоју из цијеле Републике Српске.

"Ова едукативна радионица има велики значај за наше малишане, како за њихово здравље, тако и за њихову социјализацију", рекла је Василићева.

Она је навела да у Центру има 147 ученика, од чега 54 ученика живе у интернату у оквиру ове установе.

Свјетски дан оралног здравља обиљежава се 20. марта са циљем подизања свијести, као и охрабривања породица и заједнице како би се предузеле мјере за смањење штетних посљедица које изазивају оралне болести.