latinica  ћирилица
19/03/2018 |  09:10 ⇒ 09:24 | Аутор: Блиц

Научник који је преживио удар снопа фотона из акцелератора

Акцелератор је машина која убрзава честице скоро до брзине свјетлости и, у нуклеарној физици, довео је до открића нових честица, попут Хигсовог бозона.

Руски научник Анатолиј Бугорски радио је седамдесетих година као истраживач на Институту за високоенергетску физику, у којем се користио совјетски акцелератор звани синхротрон У-70. Он је 13. јула 1978. године убацио главу у синхротрон да провјери дио који није радио. Безбједносни механизам акцелератора је попустио, тако да је сноп протона енормном брзином прошао тачно кроз научникову главу.

Упркос томе што није осјетио бол, Бугорски наводи да је видио "муњу јачу од хиљаду Сунаца". Сноп је погодио задњи дио његове главе, прошао кроз мозак, и изашао поред лијеве ноздрве. Научниково лице убрзо је отекло као балон, па је одмах одвезен у болницуа лијечници су вјеровали да он неће живјети дуже од неколико дана.

Јачина зрака радијације који је погодио главу научника износила је 2.000 греја при уласку, и 3.000 греја при изласку. Апсорпција више од 5 греја значила је смрт у року од 14 дана.

Ипак, Бугорски је преживио и данас има 75 година. Ипак, остале су посљедице. Око рупа које су настале на Анатолијевој глави, кожа је у року од наредних неколико дана почела да се љушти. Изгубио је слух у лијевом уху. Лијева страна научниковог лица такође је на неки начин остала "заробљена у времену". Док се на десној налазе боре, друга страна лица је савршено очувана. Повремено губи свијест и има неконтролисане контракције удова.

Без обзира на све, након несреће успио је да заврши свој докторат.

Извор: Блиц