latinica  ћирилица
18/03/2018 |  15:42 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Михајлица: Тајност информације морала бити сачувана

Предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Миланко Михајлица сматра да је недопустиво што је у јавност доспјела информација о безбједносним пријетњама по БиХ која је под ознаком тајно, прије него што су је разматрали надлежни органи БиХ.
Миланко Михајилица - Фото: РТРС
Миланко МихајилицаФото: РТРС

"То у суштини говори у каквој држави живимо. Одбор за безбједност Народне скупштине Републике Српске је раније добио од Министарства унутрашњих послова Републике Српске информацију да не постоје сазнања о постојању параобвајештајних и паралелних структура у области безбједности и одбране у Српској", рекао је Михајлица новинарима у Бањалуци.

Проблем је, каже он, што сада постоје двије опречне информације о безбједности - једна Министарства безбједности БиХ, а друга МУП-а Републике Српске.

"Ово је апсурдно, јер оваква информација мора бити предмет размјене података безбједносних агенција у БиХ. Надлежне институције морају провјерити како је информација доспјела у јавност", додао је Михајлица.

Министарство безбједности БиХ означило је као безбједносну пријетњу по БиХ Равногорски покрет, војводу Славка Алексића, руски Мото-клуб "Ноћни вукови", удружења "РС – Част отаџбине" из Београда, "Ветеране Републике Српске", као и радикалне селефисте, пише портал "Индеx.ба".

У информацији Министарства безбједности БиХ, која је сачињена на основу података добијених у посљедња два мјесеца од полицијско-обавјештајних агенција налазе се и имена појединаца који представљају пријетњу по безбједност, а међу њима су и Џевад Галијашевић, Предраг Ћеранић, Мирослав Лазански и Душко Вукотић, пише портал.