latinica  ћирилица
18/03/2018 |  15:41 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Пуђдемон: Требало је раније да прогласим независност

Свргнути каталонски лидер Карлес Пуђдемон изјавио је данас да је требало раније да прогласи незаивисност Каталоније након што се показало да су бескорисни позиви за почетак дијалога са Мадридом.

Пуђдемон је отишао у Белгију након што је каталонски парламент једногласно прогласио независност 27. октобра након одржавања референдума о отцијепљењу региона.

Он се тренутно налази у Женеви гдје присуствује фестивалу филмова.

На питање новинара листа "Трибјун де Женев" да ли би нешто учинио другачије у данима након референдума, Пуђдемон је одговорио да не би чекао до 27. октобра да прогласи независност.

"Једну ствар бих урадио другачије. Планирали смо да прогласимо независност 10. октобра, али одлучио сам да суспендујем дефинитиван потез како бих оставио отворена врата за дијалог са шпанским властима", рекао је Пуђдемон.

Он је објаснио да је то учинио јер су то од њега тражили извори унутар шпанске Владе.

"Дјеловао сам одговорно, чак и рискантно јер су сви очекивали јасно проглашење. Одлучио сам да дам шансу дијалогу. На жалост, то је била замка јер није било позитивног реаговања Владе. Ако бих све учинио поново, не бих суспендовао проглашење независности", нагласио је Пуђдемон.

Пуђдемон се суочава са хапшење уколико се врати у Шпанију због своје улоге у иницијативи за независност Каталоније.