latinica  ћирилица
18/03/2018 |  14:31 ⇒ 20/03/2018 | 09:18 | Аутор: СРНА

Латиф: Министар Мектић починио повреду тајности информације

Главни и одговорни уредник портала Index.ba Едина Латиф изјавила је да је овај портал имао увид у информацију Министарства безбједности БиХ о пријетњама по безбједност БиХ, а да је њену тајност нарушио министар безбједности Драган Мектић.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

"Он је нарушио тајност документа за који тврде да је под ознаком тајности. Министар је први који у континуитету својим изјавама у јавности нарушава тајност много чега. Он изађе са подацима који су тајни. Што би он имао право износити те податке, а новинари не би", рекла је Латифова.

Она је нагласила да је овдје ријеч о класичној замјени теза, "лову на вјештице", односно да се баве тиме како су новинари дошли до информације, а не њеном суштином.

Латифова је истакла да све што је навела у тексту "Које паравојне формације, удружења и појединци представљају опасност по сигурност БиХ", објављеној на порталу Index.ba, пише у информацији Министарства безбједности БиХ за коју сматра да је урађена на основу писања медија, а не на основу обавјештајних података.

"Информација је класичан дилетантизам, направљена лаички. Новинари су више писали него што она садржи... Као новинар који се 20 година бавим тим послом, истраживањем, могу само да закључим да су медији били једини извор за ову информацију", навела је Латифова.

Према њеним ријечима, то говори о томе колико се озбиљно приступа проблему који се зове безбједност у БиХ.

"Зашто су у тој информацији наведени Џевад Галијашевић, Предраг Ћеранић, онда би према таквој логици сви ми који пишемо о тој теми могли да се нађемо на тим листама", навела је Латифова.

Мектић: Нико нема приступ информацијама под ознаком тајности

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је Срни да нико нема приступ повјерљивим информацијама које су под ознаком тајности.

Мектић није желио да коментарише писање портала Index.ba о информацији Министарства безбједности БиХ о безбједносним пријетњама по БиХ, додајући да нико не може да се позове на информације под ознаком тајности којима нема приступ.

Министарство безбједности БиХ означило је као безбједносну пријетњу по БиХ Равногорски покрет, војводу Славка Алексића, руски Мото-клуб "Ноћни вукови", удружења "РС - Част отаџбине" из Београда, "Ветеране Републике Српске", као и радикалне селефисте, пише портал Index.ba.

У информацији Министарства безбједности БиХ, која је сачињена на основу података добијених у посљедња два мјесеца од полицијско-обавјештајних агенција, налазе се и имена појединаца који представљају пријетњу по безбједност, а међу њима су и Џевад Галијашевић, Предраг Ћеранић, Мирослав Лазански и Душко Вукотић.