latinica  ћирилица
18/03/2018 |  13:15 ⇒ 20/03/2018 | 09:19 | Аутор: СРНА

Тадић: Повреда ознаке тајности озбиљно кривично дјело

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Огњен Тадић изјавио је Срни да му је достављена информација да се материјал Министарства безбједности БиХ под ознаком тајности налази у канцеларији Парламентарне скупштине БиХ и да је, ако је дошло до повреде такве информиције, почињено озбиљно кривично дјело.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Тадић је објаснио да је ријеч о канцеларији Парламентарне скупштине БиХ која је задужена за чување и управљање таквим материјалом и да он није имао увид у тај материјал, али и да не би у јавности могао да говори о томе с обзиром на то да носи ознаку тајности.

Он је истакао да надлежни органи одмах треба да провјере да ли су тачни наводи портала који је објавио дијелове информације, те да, уколико се испостави да јесу, утврде како је портал дошао у посјед информација са ознаком тајности.

Тадић је додао да потом треба провести процедуру да се код надлежног тужилаштва поведе кривични поступак против свих актера.

"Ко је извршио повреду ознаке тајности у том документу он мора одговарати. Овдје више није у питању сам садржај него повреда тајности. Ако је извршена таква повреда, онда особе или особа која је то омогућила могу одмах да се нађу на списку тих људи који представљају пријетњу безбједности БиХ", истакао је Тадић.

Према његовим ријечима, уколико Министарство безбједности БиХ жели да дискутује о тој теми, нека укине ознаку тајности, да би чланови комисије и парламентарци могли да узму учешће у дискусији о тој теми.

Тадић је нагласио да све до тада то представља озбиљно кривично дјело, јер ако је "портал или било ко други дошао у посјед такве информације или објавио неке њене дијелове, онда је ријеч о кривичном дјелу за које неко мора одговарати".

"Ако та информација у свом наслову нема то о чему говори министар безбједности, онда је и он извршио повреду тајности тог документа, јер би јавности само могао да каже тачан назив те информације и ништа више од тога", каже Тадић.

Портал Index.ba објавио је да је Министарство безбједности БиХ означило као безбједносну пријетњу по БиХ Равногорски покрет, војводу Славка Алексића, руски Мото-клуб "Ноћни вукови", удружења "РС - Част отаџбине" из Београда, "Ветеране Републике Српске", као и радикалне селефисте.

У информацији Министарства безбједности БиХ, која је сачињена на основу података добијених у посљедња два мјесеца од полицијско-обавјештајних агенција налазе се и имена појединаца који представљају пријетњу по безбједности.

Међу њима су и Џевад Галијашевић, Предраг Ћеранић, Мирослав Лазански, Душко Вукотић, вођа руског мото-клуба "Ноћни вукови" Александар Залдастанов звани Хирург, и вођа огранка ове организације у Србији Саша Савић, навео је поменути поратал.