latinica  ћирилица
18/03/2018 |  11:49 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Приједор- Промоција романа "Генералисимус Суворов"

У Приједору ће у четвртак, 22. марта, бити промовисан роман Леонтија Раковског "Генералисимус Суворов", издање на српском језику.
Приједор - промоција романа "Генералисимус Суворов" издање на српском језику - Фото: СРНА
Приједор - промоција романа "Генералисимус Суворов" издање на српском језикуФото: СРНА

Промоцију организују Народна библиотека "Ћирило и Методије" и Удружење за очување традиције Приједор, које је издавач романа на српском језику.

На промоцији ће говорири аутор превода Владимир Крчковски, директор библиотеке Мара Ећим, директор Удружења Жељко Шормаз, те професори Перо Гверо и Дејан Карлица.

Најављен је и наступ Хора "Александар Невски" из Бањалуке који ће приредити вече руских и српских пјесама.

Покровитељ овог издавачког подухвата за популаризацију руске културе и књижевности је град Приједор, а подршку промоцији пружио је Руски културни центар "Руски мир" у Бањалуци.

Александар Васиљевич Суворов је руски војсковођа и национални херој Русије. Војну каријеру почео је као потпоручник, а завршио као генералисимус и троструки фелдмаршал - Руске империје, Аустријског царства и Краљевства Сардиније.

У биткама је остварио 62 побједе, а никад ниједну није изгубио, па ни онда када је непријатељ био вишеструко надмоћан. Херојство и војно знање Александра Суворова допринијели су огромном угледу, части и слави руске државе.